Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Dr. Viharos Zsolt János, PhD

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

tudományos dékánhelyettes, tanszékvezető 


Elérhetőség: viharos.zsolt [kukac] gtk.uni-neumann.hu


Bemutatkozás

A BME-n végeztem matematikus-mérnökként, majd itt végeztem az MBA-t is. Ugyancsak a BME-n szereztem Ph.D. fokozatot, 2000-ben, dolgozatom címe: „Intelligens módszerek gyártási folyamatok modellezésében és optimalizálásában”. Hallgató korom óta kutatóként dolgozom a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetben (SZTAKI), a Mérnöki és Üzleti Kutatólaboratóriumban, jelenleg az Intelligens Folyamatok kutatócsoport vezetője vagyok. 2015 óta dolgozom a kecskeméti Neumann János Egyetemen, a gazdasági képzésben.

Aktivitásaim kiterjednek az alapkutatásra, alkalmazott kutatásra, innnovációra és piaci alkalmazásokra, valamint tudománymenedzsmentre és oktatásra is, célom részvétel a teljes értékláncban, leginkább az alábbi területeken:

  • Alapkutatás: Tanuló rendszerek (pl. mesterséges neurális hálózatok), gépi tanulás, mesterséges intelligencia, jellemzőválogatás, keresési algoritmusok, többszempontú optimalizálás. Ph.D. témák vezetése.
  • Alkalmazott kutatás: A kutatási eredmények, a mesterséges intelligencia technikák kiterjesztése és alkalmazás-specifikus adaptálása, főképpen gyártási, energetikai, járműipari, elektronikai, élelmiszeripari, menedzsment, pénzügyi területeken és iparágakban.
  • Innováció, fejlesztések: A kutatási eredmények validálása innovatív megoldások számára: új, elsőként alkalmazott folyamatok, technológiák, eszközök, megoldások és termékek kialakítása. Demonstrációs eszközök, szabadalmak, prototípusok megalkotása. Vállalati K+F+I projektek definiálása és vezetése, hazai és európai K+F+I projektek pályázása, vezetése és megvalósítása.
  • Piaci alkalmazások: A kutatás-fejlesztési és innovációs eredményekre alapuló piaci hasznosítások létrehozása és kiaknázása, tipiusan szignifikáns változások és előrelépések megvalósítása piaci szereplőknél. Projektszponzorálás és projektvezetés.
  • Tudománymenedzsment: Részvétel, esetenként vezető szerep általában nemzetközi, részben hazai tudományos szervezetekben. Tudománynépszerűsítés és kommunikáció.
  • Oktatás: Részvétel az egyetemi oktatásban, projektfeladatok, BSc és MSc dolgozatok, TDK-k és Ph.D-k  vezetése.

Oktatott tárgyak:

Gazdaság-informatika

Értékteremtő folyamatok menedzsmentje

(Zalaegerszegen: Termelés-informatika)

(BME-n, esetenként: Neurális hálók, fuzzy rendszerek)

 

Publikációk: MTMT

 

Eddig megszerzett szakmai jártasság, gyakorlottság, igazolható elismertség

Díjak, tagságok, dokumentumok

Projektek

További információk: http://www.sztaki.hu/~viharos