Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Diplomával tényleg könnyebb?

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Mikor jársz jobban - ha a középiskola befejezése után azonnal munkába állsz, s elkezdesz pénzt keresni, karriert építeni, vagy ha belevágsz a felsőfokú tanulmányokba is? Ha az egyetemet választod, milyen irányba érdemes elindulnod, milyen lehetőségeket kínál Neked az ország egyik legsikeresebb gazdasági régiójának központja, Kecskemét? Néhány szempont felvetésével a Te választásodat szeretnénk megkönnyíteni - a döntés ugyanis, amit most meghozol, egész életedre szól...

 

Gondolom, te is sokat hallod a környezetedben, mekkora hiány van megbízható, jól képzett, ügyes mesteremberből manapság Magyarországon. Vagy, hogy hamarabb találsz jól fizető munkát, ha valamilyen praktikus, kétkezi munkára állsz rá és jól csinálod, mint ha éveket töltesz fizetős képzéseken. Talán azt is sokan emlegetik, hogy sok munkát érettségivel éppen úgy el lehet végezni, mint egy drága alap- vagy mesterképzés után, mert a gyakorlat számít a legtöbbet, a diploma nem annyira fontos. Esetleg, hogy önmagában a diploma semmit sem ér, az egyetem meg csak egy papírgyár, a legfontosabb dolgokat terepen tanulja meg az ember. Nos, az ilyen közkeletű jótanácsok persze tartalmaznak igazságmorzsákat, de a következtetéseik mégsem feltétlenül a javadat szolgálják.


Igaz, hogy ha csak a diploma megszerzése a cél, de a választott szakod nem nagyon érdekel, akkor nem fogsz annyit profitálni a képzésedből, mint ha igazán odatennéd magad. Az is igaz, hogy ha van egy olyan kétkezi szakma, ami igazán vonz és örömmel tölt el, akkor – sok tanulással – szép sikereket tudsz elérni benne. És természetesen abban is van valami, hogy egy munkahelyen megszerezhető tapasztalatok nagyon sokat számítanak abban, hogy mit fogsz kezdeni a valódi élet valódi feladataival. De mindez egyáltalán nem jelenti, hogy aki okosan és megfontoltan választ szakot és képzési típust, az ne kerülne egyértelmű előnybe karrier és kereseti lehetőségek tekintetében azokhoz képest, akik nem vágnak bele egy diploma megszerzésébe.

Mielőtt döntesz, gondolkodj kicsit a számokon! Például azon, hogy ma Magyarországon szellemi munkával közel kétszer annyi fizetésre számíthatsz, mint fizikai munkával, s az átlag diplomás is a dupláját keresi a csak középiskolai végzettséggel rendelkezők fizetésének. A szakközépiskolát, gimnáziumot vagy akár technikumot végzettek átlagos jövedelme havonta 220-270.000 Ft, ehhez képest a főiskolai szintű képzéssel rendelkezőké 350.000, az egyetemet végzetteké 500.000 Ft felett van átlagosan.

Persze, persze, gondolhatod, de ez csak azokra igaz, akiknek van munkahelyük, miközben mindenki tudja (legalábbis tudni véli), hogy milyen magas a diplomás munkanélküliség. Nos, ezzel kapcsolatban van egy jó hírünk: az OECD legfrissebb jelentése szerint éppen Magyarországon a legalacsonyabb a diplomás munkanélküliség, mindössze 2,5% körül van, ami jelentősen kevesebb a középiskolát végzettekre jellemző munkanélküliségnél. Nem, hogy munkanélküliség lenne tehát a diplomások körében, de a gazdaság várja, sőt: egyenesen követeli, hogy minél több pályakezdő fiatal egyetemi, főiskolai végzettséggel rendelkezzék.

Ha tehát biztos elhelyezkedést és magas jövedelmet szeretnél egy életen át, nagyon érdemes felsőfokú tanulmányokba időt, pénzt és energiát fektetned. Nem mindegy persze, hol és hogyan! Informatikusra, mérnökre és természettudományos végzettségű diplomásokra biztosan nagy lesz a kereslet a következő évtizedekben. De mit tegyen az, akit nem vonzanak az ennyire „reálos” jellegű területek?

Az ország egyik legsikeresebb, gazdasági növekedésben élenjáró régiója központjában, a kecskeméti Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának képzésein megszerezhető üzleti, gazdasági diplomák folyamatosan a legkeresettebbek közt vannak, és a kutatások szerint hosszabb távon is azok lesznek. Elérhető jövedelmek tekintetében pedig a közgazdasági-pénzügyi és a reklám-marketing terület is a tíz legjobban fizetett terület közé tartozik Magyarországon. És még egy fontos szempont: vezető pozíciókra szinte minden területen a gazdasági képzettség a legjobb belépő, legtöbbször alapvető elvárás. Képzéseink tervezésénél ez utóbbi szempontot kiemelt fontossággal kezeljük: nálunk már az alapképzéshez is járnak olyan vezetői készségfejlesztések, melyeket a legtöbben csak jóval később, munka mellett tudnak elvégezni.

A mi válaszunk tehát: igen, diplomával könnyebb. A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának alap- és mesterképzésein szerzett diplomákkal pedig különösen az: a munkaerőpiac igényeihez igazodó képzéseink minden végzett hallgatónk számára biztos karriert, magas jövedelmet, izgalmas és változatos szakmai életpályát tesznek elérhetővé.

Győződj meg minderről személyesen: gyere e a november 21-én, az Egyetem Izsáki úti Campusában megrendezésre kerülő Nyílt napunkra, ismerkedj meg képzési kínálatunkkal, s válaszd a számodra legvonzóbb lehetőséget!