Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Cyberbullying, avagy az internet veszélyei

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

„Sajnálom, hogy meg akartad ölni magad. Legközelebb fejezd is be :)”. „Nincsenek barátaid, menj és öld meg magad hahaha” – ez csupán két, angliai példa az ún. cyberbullying-re, vagyis az internetes zaklatásra, amelynek leginkább a gyerekek vannak kitéve. Nem csak Nagy-Britanniában, de nálunk is. Ez korunk egyik legtöbbet emlegetett társadalmi problémája – és nem mellékesen sokkal súlyosabb, mint azt sokan elsőre gondolnánk: olykor vannak, akik akár öngyilkosságot is elkövetnek miatta.

Ahogyan egy reprezentatív felmérésből tudható, Magyarországon minden harmadik gyermeket zaklattak már a világhálón (elsősorban a Z generációs, vagyis a 1995 után született gyerekek vannak ennek kitéve). Az alábbiakban egy, a cyberbullying ellen irányuló hazai kampányt mutatunk be, és elmondjuk azt is, hogy ennek mik a tanulságai.

 

Az anonimitás veszélyei és a felnőttek

A legfőbb problémát az anonimitás jelenti. Mivel a zaklatók – legtöbbször más gyerekek és fiatalok – az esetek többségében arctalanul, következmények nélkül tevékenykedhetnek, sokkal inkább felbátorodnak, mint a valós életben. A helyzetet nehezíti, hogy a gyerekek csak az esetek töredékében fordulnak a szülőkhöz segítségért, mert vagy cikinek érzik, vagy meg vannak félemlítve. A következtetés nyilvánvaló: elsősorban a szülőknek, illetve pedagógusoknak, tanároknak kell aktív szerepet vállalni a probléma megoldásában, és nekik kell rákérdezniük arra, hogy mi történik a gyerekükkel abban az esetben, ha a zaklatás tüneteit (szorongás, ok nélküli sírás, sebhelyek és nyomok stb.) lehet felfedezni náluk.

Az online zaklatás esetében ráadásul a szülőknek sokkal több beleszólási és megelőzési lehetőségük van, mivel a fejlett technológia segítségével kizárhatják a zaklatási források nagy részét, és szemmel tarthatják a gyerekük online jelenlétét. Mármint ha tudják, hogy ezt hogyan kell csinálni.

 

Neked 8? Egy hazai kezdeményezés

A Médiaunió 2014-ben elindított, majd 2015-ben tovább folytatott “Neked 8?” országos társadalmi kampánya a felelős médiahasználat problematikájára és az internetes  zaklatás súlyosságára hívja fel a figyelmet a gyermekek körében.  

A pozitív hangvételű kampány felhívja a társadalom figyelmét arra, hogy bár az online elérhető tartalmak kétségkívül hasznosak, hogy a kiskorúak médiafogyasztásával kapcsolatban óriási a felnőttek felelőssége. Teszi mindezt különböző kommunikációs eszközök (TV- és rádióreklám, közterületi és sajtómegjelenések, youtube videók, közösségi média megjelenések, kiállítások és képzések) felhasználásával, és egyaránt szól minden érintetthez: a szülőkhöz, a pedagógusokhoz meg a gyerekekhez is.

 

Valóság és virtuális valóság

A hirdetések elsősorban a valóság és a virtuális valóság közötti kapcsolatot feszegetik, és foglalkoznak azzal is, amikor az online világban gyerekeket nem várt, vagy nem nekik szóló hatások érik. És azzal is, hogy a virtuális világban ugyanúgy segítenünk kell a kiskorúakat az eligazodásban, mint a valós életben. Ezért volt fontos a lakosság kampányba való bevonása és a tudatos nevelésre való felhívás – méghozzá pszichológusok, szociológusok, oktatáskutatók, jogászok, pedagógusok, bűnügyi szakértők segítségével.

 

Na de mit tehetek én?

A kampány eredménye nem maradt el. Másfélszer annyi cikk, publikáció, riport jelent meg a magyar médiában a kampányt követően az online zaklatásról, mint a korábbi években. A társadalmi kampány pedig abból a szempontból bizonyult sikeresnek, hogy a médiatudatosság, a felelős médiahasználat köztéma lett, és számos egyéb program és kezdeményezés is indult.

Vagyis az eredeti cél, azaz a probléma társadalmi közbeszéddé tétele, megvalósult. De, lássuk be, ennél többre van szükség. Ráadásul az okostelefonok elterjedésével nagyságrendekkel általánosabbá és állandóbbá vált a gyermekek online jelenléte, miközben ez behatárolta a szülők ellenőrző és szabályozó lehetőségeit. Ahhoz, hogy a gyerekeket megóvjuk a rájuk leselkedő internetes veszélyektől, cselekedni kell. Mi pedig, legyünk bár szülők, tanárok vagy éppen idősebb testvérek, akik esetleg ide járnak a Neumann egyetemre, beszélgessünk velük, mert így tudunk segíteni, és„mert szükségük van ránk!”.


Magyar Mária, egyetemi tanársegéd
Menedzsment és Üzleti Kommunikáció Tanszék


Források:

UNICEF Magyar Bizottság (2017): https://unicef.hu/sajto/sajtokozlemenyek/minden-harmadik-gyereket-zaklatnak-az-interneten/

Médiaunió (2018): http://www.mediaunio.hu/neked-8-2014-2015

https://index.hu/belfold/2013/01/04/cyberbully/