Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Hétköznapi gazdaság, hétköznapi statisztika – vezetői engedély, te drága 1.


Jogász-közgazdászként és statisztikusként régóta igyekszem a statisztika eszköztárát nagyobb közönséggel is megismertetni. Tehát most is egy olyan témát választok, amely a maga nem bonyolult módján jól tudja szemléltetni, hogy a statisztika, a hivatalos statisztikai információ manapság az élet minden terén az egyik legalapvetőbb tájékozódási pont lehet. Használjuk, nézzük, értsük meg az adatokat – és feltárul a soktényezős hétköznapi valóság! És persze ezúttal a vezetői engedély áráról is megtudhatunk dolgokat.

Tovább

Újonc bolygómérnökök kora


„Egy napon talán mi, emberek leszünk a legjobb dolog, ami csak a földi élettel történhetett”, véli David Grinspoon, az ismert asztrobiológus. Ehhez persze az emberiségnek ki kell nőnie a gondtalan gyermekkorból, és a Föld erőforrásainak felelőtlen tékozlása helyett a bolygó és az élet tudatos védelmezőjévé kell válnia. Részben ezért is fontos az általam oktatott környezetgazdaságtan.

Tovább

Óh mondd, Te kit választanál?


Életed legfontosabb projektje a párválasztás. Persze nem a futó kalandok, a már induláskor jól belátható végkimenetelű együttélések, hanem, hogy ki legyen életed kisérőtársa. Senkinek sem ajánlanám, hogy ehhez a KIPA módszert hívja segítségül, ahol a döntés kritériumai között számos minőségi szempont is fontos szerepet kap – miközben a kritériumok nem hasonlíthatók össze egymással. Viszont mivel az élet ilyen, most mégis a párválasztáson keresztül szeretném bemutatni ennek az eljárásnak a lényegét, mert így könnyebben érthetők az egyes munkalépések és módszertani megoldások. 

Tovább

Az agy, a bűnös és a jog: a neurolaw kezdetei


Frank Kuitenbrouwer holland jogász szerint „a jog túlságosan fontos kérdés ahhoz, hogy jogászokra bízzuk”. Ez nem a jog szerepének vagy művelőinek lebecsülése, hanem annak a felismerése, hogy a különböző tudományterületek új eredményei alapvető hatással lehetnek a jogra(is). Mint ahogy ez a helyzet a mostanában kibontakozóban lévő „neurojog” (=neurolaw) esetében, amely az emberi agyról szerzett újkeletű tudásunkat próbálja meg figyelembe venni a tárgyalóteremben.

Tovább