Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Biztos perspektívák Kecskeméten: stabil fejlődés, megalapozott növekedés II.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Bács -Kiskun megye a működő vállalkozások számát tekintve a negyedik helyet foglalja el az országban.Az ipari termelés értéke szerint a hetedik,  az ipari termelés növekedése pedig a második a legnagyobb az országban. Ezt a gazdagságot a megye cégei termelik meg évről évre. Cikkünk második részében róluk lesz szó.

 

Növekvő átlagkereset, csökkenő munkanélküliég

A kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az árbevétel tekintetében országos szinten a negyedik legnagyobb vállalattá lett mára – ennek minden következményével együtt.

Első lépésben megnövekedett az igény a szakképzett munkaerő, elsősorban autóipari szakmában jártas szakmunkások és diplomások iránt, majd pedig a gazdasági területeken dolgozók iránt támadt kereslet. Ez jól tükröződik az itteni bérek emelkedésében és jelenlegi színvonalában is. Vagyis abban, hogy a  megyében 2020-ban márciusában átlagosan 8,6 százalékkal kerestünk többet, mint egy évvel korábban. Ez havi bruttó 323 391 forintot jelentett. Ráadásul a megyék közül Bács-Kiskun megszerezte a negyedik helyet az átlagos bérnövekedés tekintetében. A munkaerő iránti növekvő kereslet gyakorlatilag jelentéktelenné tette a munkanélküliséget. Vagyis az általánosságban jellemző javuló munkaerőpiaci helyzet a megyében is megfigyelhető. A 2013-2018 közötti időszakban 29 ezer fővel az országosénál alig kisebb ütemben bővült a foglalkoztatottak száma, a munkanélkülieké ugyanekkor 16 ezer fővel visszaesett. A munkanélküliségi ráta pedig 7,3 százalékpont eséssel 2,8,%-ra mérséklődött.

 

Mercedes-Benz: még mindig a legnagyobb

A statisztikai mutatók mellett érdemes megnézni a legnagyobb helyi vállalat pénzügyi adatait is, hiszen az általa kínált bér a többiekét is meghatározza, és felfelé húzza.  A Mercedes-Benz éves beszámolója szerint 2019-ben a fizikai alkalmazottak éves átlagos jövedelme (bruttó bérköltség és egyéb személyi kifizetések) havonta 464195 forint/fő volt, a szellemi foglalkoztatottak pedig havonta átlagosan bruttó 626 879 forintot kaptak.

A Mercedes bérszínvonala azért is fontos, mert a foglalkoztatottság éves 1,7 százalékos megyei növekedése mögött jelentős részben az áll, hogy itt a dolgozók száma az utóbbi években majdnem 15 százalékkal növekedett évente. Ez tavaly több mint 4772 embert jelentett.  

Fejlődő nagyüzemek

A Mercedes a legnagyobb, de nem az egyetlen dinamikusan fejlődő nagyüzem a megyében. A 20 legnagyobb vállalat főbb pénzügyi adatait 2018-ra vonatkozóan az alábbi táblázat foglalja össze.

 

Ezeknek a cégeknek a fejlődése más területeken ugyan, de újabb munkahelyeket teremt. A jól képzett gazdasági, pénzügyi és marketing szakemberekre  már ma is nagy igény van, és még nagyobb igény lesz a következő években (ezért is gondoljuk, hogy a Neumann János Egyetemre, illetve most létrejött Gazdaságtudományi Karára is nagyobb igény lesz, mint valaha).

 

Arccal a kutatás-fejlesztés felé

A meglévő tudást új ismeretekkel ötvözni természetesen csak kutatás-fejlesztés révén lehet. A megye a kutatásra és fejlesztésre fordított beruházások tekintetében is élen jár. Kutatás-fejlesztési és innovációs céllal 2015-2018 között Bács Kiskun megye szervezetei 195 projekt keretében 13,413 milliárd forint érkezett. A források háromnegyede a vállalkozások támogatását szolgálta és a támogatások többségét több mint 90 százalékát a kkv-k kapták. Összesen 178 kis-és középvállalkozás kapott támogatást a megyében és a támogatott projektek között a műszaki kutatások mellett még a mezőgazdaságba áramló fejlesztés volt jelentős.

A K+F beruházások a város fejlődésének és az egyetemnek köszönhetően várhatóan erősen fognak növekedni a következő években. Ezen a ponton külön kiemelendő, hogy Kecskemét Magyarországon elsőként felállított 25 milliárd forintos kockázati tőkealapot a kis- és középvállalkozások fejlesztéseinek támogatására. Illetve az is, hogy a Neumann János Egyetemen Kutatóközpont jön létre 9,5 milliárd forintból, amely Kecskemétnek és a kecskemétieknek segít felkészülni a 21. század digitális kihívásaira.

 
*A cikk előzménye ide kattintva érhető el.


Dr. Lakatos Mária, egyetemi docens
Pénzügy és Számvitel Tanszék
Dr. Szívós László, egyetemi adjunktus
Pénzügy és Számvitel Tanszék


Források:

TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2019 http://www.bkmkik.hu/hu/kamara/kiadvanyok/3860-top-100-bacs-kiskun-megye-gazdasaga-2019

KSH honlap: Tájékoztatási adatbázisok
http://statinfo.ksh.hu/Statinfo/themeSelector.jsp?&lang=hu

Portfilo.hu: Kecskemétre tereli a kormány az EU-pénzek egy részét
http://www.portfolio.hu/unios-forrasok/gazdasagfejlesztes/kecskemetre-tereli-a-kormany-az-eu-penzek-egy-reszet.243962.html