Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Biztos perspektívák Kecskeméten: stabil fejlődés, megalapozott növekedés I.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Bács-Kiskun megye 2015 óta stabil növekedést, tudhat magáénak és Magyarország második leggyorsabban fejlődő megyéjének címét őrzi immáron tíz év óta. A magyar GDP 4 százalékát termelik a megye vállalatai, az egy főre eső érték pedig 3 millió forint, ami az országos hetedik helyhez elég.

 

Ipari centrum a magyar homokon

Bács-Kiskun megye az elmúlt tíz évben a második leggyorsabban fejlődő megye helyére küzdötte fel magát Győr-Moson-Sopron után. A fejlődés centruma a Mercedes betelepülésével Kecskemét lett: az autógyár beruházása pedig csak a kezdete, nem a vége volt ennek. Megjelentek a külföldi és magyar beszállítók, a növekvő feldolgozóipar pedig igényt teremtett magasan képzett műszaki és gazdasági szakemberek iránt is.

 

 Forrás: TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2019

Tíz év múlva várhatóan rá se lehet majd ismerni Kecskemétre: a korábban inkább mezővárosi település modern feldolgozóipari központtá növekszik, ahol gyakorlatilag megszűnik a munkanélküliség. A jelenlegihez képest akár megduplázódó bérekkel, innovatív munkahelyeket kínáló kis és nagyvállalkozások működnek, intelligens városi megoldásokat felvonuló településen, ami azért élhető és kellemes környezet marad. Bár ez nem a reklám helye, de annyit azért említsünk meg, hogy többek között ezek miatt a fejlődési perspektívák miatt jött itt létre a Neumann János Egyetem, illetve annak gazdaságtudományi kara, amely már egy éve a 21. század minden oktatási igényét kielégítő, modern kampusszal is rendelkezik.

 

Bács-Kiskun megye: mágikus 5 százalék

Bács-Kiskun megyét a gazdasági fejlődést tekintve – miként fentebb már érintettük - az utóbbi években megelőzni csak a szintén nagy autóipari kapacitással rendelkező Győr-Moson-Sopron megye tudta. Az éves átlagos 5 százalékos gazdasági növekedési ütem révén hamar túlléptünk a 2008-as pénzügyi válság sokkján, igaz, ebben meghatározó szerepet játszott a Mercedes  2008-as döntése is, amikor új telephelyberuházásának színhelyéül Kecskemétet választotta.

 

Forrás: TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2019

Bár a válság miatt egy időre Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítménye is visszaesett, mindössze három év múlva,  2011-ben a megye GDP-je már nem csupán elérte a 2008 előttit, de túl is szárnyalta. A Mercedes új gyáregységéből 2010 óta gördülnek ki új autók, és ennek köszönhetően az éves gazdasági növekedés 5 és 10 százalék között mozog, miközben a gazdasági hatékonyságot kifejező egy főre eső GDP tekintetében Bács-Kiskun a legjobban teljesítő kelet-magyarországi megye. Ez egy főre számítva 2017-ben több mint három millió forint volt. A válság csak átmenetileg akasztotta meg a megye autógyártás, a szalagokról már ismét a régi tempóban gördülnek le az autók.

 

A cikk folytatása ide kattintva érhető el.


Dr. Lakatos Mária, egyetemi docens
Pénzügy és Számvitel Tanszék
Dr. Szívós László, egyetemi adjunktus
Pénzügy és Számvitel Tanszék


Források:


TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2019 http://www.bkmkik.hu/hu/kamara/kiadvanyok/3860-top-100-bacs-kiskun-megye-gazdasaga-2019

KSH honlap: Tájékoztatási adatbázisok
http://statinfo.ksh.hu/Statinfo/themeSelector.jsp?&lang=hu