Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Biztos perspektívák Kecskeméten: stabil fejlődés, megalapozott növekedés I.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Bács-Kiskun megye 2015 óta stabil növekedést, tudhat magáénak és Magyarország második leggyorsabban fejlődő megyéjének címét őrzi immáron tíz év óta. A magyar GDP 4 százalékát termelik a megye vállalatai, az egy főre eső érték pedig 3 millió forint, ami az országos hetedik helyhez elég.

 

Ipari centrum a magyar homokon

Bács-Kiskun megye az elmúlt tíz évben a második leggyorsabban fejlődő megye helyére küzdötte fel magát Győr-Moson-Sopron után. A fejlődés centruma a Mercedes betelepülésével Kecskemét lett: az autógyár beruházása pedig csak a kezdete, nem a vége volt ennek. Megjelentek a külföldi és magyar beszállítók, a növekvő feldolgozóipar pedig igényt teremtett magasan képzett műszaki és gazdasági szakemberek iránt is.

 

 Forrás: TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2019

Tíz év múlva várhatóan rá se lehet majd ismerni Kecskemétre: a korábban inkább mezővárosi település modern feldolgozóipari központtá növekszik, ahol gyakorlatilag megszűnik a munkanélküliség. A jelenlegihez képest akár megduplázódó bérekkel, innovatív munkahelyeket kínáló kis és nagyvállalkozások működnek majd az élhető, intelligens városi megoldásokat felvonuló településen, ami, ami azért élhető és kellemes környezet marad. Bár ez nem a reklám helye, de annyit azért említsünk meg, hogy többek között ezek miatt a fejlődési perspektívák miatt jött itt létre az Neumann János Egyetem, illetve annak gazdaságtudományi kara, amely már egy éve a 21. század minden oktatási igényét kielégítő, modern kampusszal is rendelkezik.

 

Bács-Kiskun megye: mágikus 5 százalék

Bács-Kiskun megyét a gazdasági fejlődést tekintve – miként fentebb már érintettük - az utóbbi években megelőzni csak a szintén nagy autóipari kapacitással rendelkező Győr-Moson-Sopron megye tudta. Az éves átlagos 5 százalékos gazdasági növekedési ütem révén hamar túlléptünk a 2008-as pénzügyi válság sokkján, igaz, ebben meghatározó szerepet játszott a Mercedes  2008-as döntése is, amikor új telephelyberuházásának színhelyéül Kecskemétet választotta.

 

Forrás: TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2019

Bár a válság miatt egy időre Bács-Kiskun megye gazdasági teljesítménye is visszaesett, mindössze három év múlva,  2011-ben a megye GDP-je már nem csupán elérte a 2008 előttit, de túl is szárnyalta. A Mercedes új gyáregységéből 2010 óta gördülnek ki új autók, és ennek köszönhetően az éves gazdasági növekedés 5 és 10 százalék között mozog, miközben a gazdasági hatékonyságot kifejező egy főre eső GDP tekintetében Bács-Kiskun a legjobban teljesítő kelet-magyarországi megye. Ez egy főre számítva 2017-ben több mint három millió forint volt. A válság csak átmenetileg akasztotta meg a megye autógyártás, a szalagokról már ismét a régi tempóban gördülnek le az autók.

 

A cikk folytatása ide kattintva érhető el.


Dr. Lakatos Mária, egyetemi docens
Pénzügy és Számvitel Tanszék
Dr. Szívós László, egyetemi adjunktus
Pénzügy és Számvitel Tanszék


Források:


TOP 100 – Bács-Kiskun Megye Gazdasága 2019 http://www.bkmkik.hu/hu/kamara/kiadvanyok/3860-top-100-bacs-kiskun-megye-gazdasaga-2019

KSH honlap: Tájékoztatási adatbázisok
http://statinfo.ksh.hu/Statinfo/themeSelector.jsp?&lang=hu