Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Belépő egy elitklubba - MBA üzleti mesterképzés Kecskeméten

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Master of Business Administration (MBA) ma a legmagasabb szintű, nemzetközileg elismert üzleti képzésA kecskeméti Gazdaságtudományi Kar MBA programja a régióban egyedülálló lehetőséget kínál a menedzseri továbbképzések területén. Sikerét jelzi, hogy a 2018-ban elindult szak rögtön az ország egyik legnépszerűbb MBA képzése lett: a GTK a legtekintélyesebb fővárosi gazdasági karok mellé felzárkózva (s többet közülük maga mögé utasítva) a hazai MBA-képzések toplistáján országosan a harmadik, a vidéki egyetemek közül pedig az első helyet szerezte meg, s ezt a pozícióját 2019-ben is megtartotta. 2020-ban MBA szakunkra több, mint negyven hallgató nyert felvételt.

 
A siker titkát dr. Németh Edit, a Kar oktatási dékánhelyettese egyrészt a képzés magas szakmai szintjében, másrészt a kecskeméti központú közép-magyarországi régió adottságaiban látja. „Egy olyan képzési tervvel indult el a kecskeméti MBA, mely sok év alatt formálódott. Az általunk vitt MBA képzést a nemzetközi standardok szerint, és több ezer hallgatóval végzett közös munka eredményeként alakítottuk olyanra, amilyen jelenleg is. Az MBA iránt elsősorban olyan, a gazdaság legkülönbözőbb területein dolgozó, sokféle alapdiplomával rendelkező szakemberek érdeklődnek, akik hosszabb ideje dolgoznak már valamely területen, de ahhoz hogy tovább lépjenek, vezetővé váljanak, szükségét érzik a színvonalas, naprakész üzleti tudás megszerzésének. Mi ezt kínáljuk - egyedülállóan kedvező időbeosztás, vizsgarend és oktatási feltételek biztosítása mellett.”

Dr. Szívós László vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes szerint a kecskeméti MBA-képzés megjelenésével a régióban igen kedvező folyamatok indultak el. „A vállalkozások általában elvárják, hogy a vezető beosztásban dolgozó menedzserek, a mindenkori piaci kihívásoknak és követelményeknek megfelelően, felkészülten lássák el feladataikat. A hat, nyolc vagy tíz éve szerzett diploma ’tudásértéke’ sajnos gyorsan elavul, a gazdasági és szabályozási környezet folyamatosan változik. Az MBA nem csak arra ad lehetőséget, hogy a vezető szakemberek ’naprakészre’ fejlesszék gazdasági-üzleti szakmai tudásukat, de szélesebb, igazi vezető rálátást is biztosít a vállalati pénzügyi, tervezési, menedzsment- és marketing feladatokra. A legtöbb cég ezért kifejezetten támogatja az MBA diploma megszerzését, ami a végzett hallgatók szakmai pályafutásában mindig fordulópontot is jelent.”

Hogy miért? Ennek titkát dr. Pázmándi Kinga, a Gazdaságtudományi Kar dékánja árulja el. „Az üzleti világban mindenki tudja, hogy az MBA diploma megszerzése jelentős anyagi és időbeni ráfordítást követel meg a képzésre jelentkezőktől, cserébe azért, hogy az egyik legrangosabb közgazdász végzettséget adja. A magyar nyelven folyó mesterképzés önköltségi díja félévenként 280.000 Ft, és - igaz, csak szombatonként - négy szemeszteren keresztül ez jelentős óra- és vizsgaterheket jelent. Valójában azonban ez a hallgatók által befektetett munka, s az ennek révén megszerzett egyedülálló tudás adja a diploma igazi értékét, amit a munkaerőpiac is elismer: a Diplomás Pályakövető Rendszer legfrissebb adatai szerint 876.273 Ft volt az MBA diplomával rendelkezők havi bruttó átlagjövedelme.   Az MBA ma már nem csak a magas jövedelem és a biztos szakmai előmenetel záloga, de a hazai üzleti világ elitklubjába is belépőnek számít - olyan előnynek, mely hallgatóink szerint megér minden befektetést.”

A Gazdaságtudományi Kar MBA mesterképzésére a 2020-as Pótfelvételi eljárásban a felvi.hu E-felvételi rendszerében a jelentkezésre irányadó szabályok szerint, a jelentkezési űrlap kitöltése és a szükséges dokumentumok feltöltése mellett 2020. augusztus 9. éjfélig lehet jelentkezni.

A jelentkezőkkel való szakmai és motivációs beszélgetésére augusztus 14-18. között kerül sor, amelyről augusztus 10-e után e-mailben értesítjük a felvételizőket. A felvételi beszélgetésen személyesen és online formában is részt lehet venni.