Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Belépő egy elitklubba - MBA üzleti mesterképzés Kecskeméten

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az egyik vezető amerikai üzleti magazin néhány éve összegyűjtötte a világ legdrágábban megszerezhető diplomáit. A toplista élén - nagy orvosi, jogi, műszaki és művészeti egyetemeket megelőzve - a Pennsylvaniai Egyetem részeként működő Wharton School áll, mely 192 000 dollárért (kb. 52 millió forint) kínálja a világ legelismertebb üzleti képzését, az ügyvezetői MBA-t. Az érdeklődés óriási, s nem véletlenül: az MBA a világon mindenütt a belépőt jelenti az elit üzleti világ legbelsőbb köreibe, kiemelkedően magas fizetést, biztos szakmai előmenetelt tesz lehetővé - már Magyarországon is.

 

A hazai MBA képzések hosszú időn keresztül néhány budapesti elitegyetemen voltak csak elérhetők. Jelenleg négy fővárosi - a Corvinus, az ELTE, a BME és a Metropolitan - és több vidéki egyetem kínálatában szerepel a Master of Business Administration diploma megszerzésének lehetősége. Köztük van a kecskeméti Neumann János Egyetem is, melynek Gazdálkodástudományi Karán 2018-ban indult ez első évfolyam - több, mint hetven fővel. Ezzel a Neumann csatlakozott az ország MBA-képzőhelyeinek élvonalához.

A siker titkát dr. Németh Edit, a Kar oktatási dékánhelyettese egyrészt a képzés magas szakmai szintjében, másrészt a kecskeméti központú közép-magyarországi régió adottságaiban látja. „Egy olyan képzési tervvel indult el a kecskeméti MBA, mely sok év alatt formálódott. Az általunk vitt MBA képzést a nemzetközi standardok szerint, és több ezer hallgatóval végzett közös munka eredményeként alakítottuk olyanra, amilyen jelenleg is. Az MBA iránt elsősorban olyan, a gazdaság legkülönbözőbb területein dolgozó, sokféle alapdiplomával rendelkező szakemberek érdeklődnek, akik hosszabb ideje dolgoznak már valamely területen, de ahhoz hogy tovább lépjenek, vezetővé váljanak, szükségét érzik a színvonalas, naprakész üzleti tudás megszerzésének. Mi ezt kínáljuk - egyedülállóan kedvező időbeosztás, vizsgarend és oktatási feltételek biztosítása mellett.”

A szeptemberben induló második belépő évfolyamra már most közel hatvan jelentkezőt várnak. Dr. Szívós László vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes szerint a kecskeméti MBA-képzés megjelenésével a régióban igen kedvező folyamatok indultak el. „A vállalkozások általában elvárják, hogy a vezető beosztásban dolgozó menedzserek, a mindenkori piaci kihívásoknak és követelményeknek megfelelően, felkészülten lássák el feladataikat. A hat, nyolc vagy tíz éve szerzett diploma ’tudásértéke’ sajnos gyorsan elavul, a gazdasági és szabályozási környezet folyamatosan változik. Az MBA nem csak arra ad lehetőséget, hogy a vezető szakemberek ’naprakészre’ fejlesszék gazdasági-üzleti szakmai tudásukat, de szélesebb, igazi vezető rálátást is biztosít a vállalati pénzügyi, tervezési, menedzsment- és marketing feladatokra. A legtöbb cég ezért kifejezetten támogatja az MBA diploma megszerzését, ami a végzett hallgatók szakmai pályafutásában mindig fordulópontot is jelent.”

Hogy miért? Ennek titkát dr. Pázmándi Kinga, a Gazdaságtudományi Kar dékánja árulja el. „Az üzleti világban mindenki tudja, hogy az MBA diploma megszerzése jelentős anyagi és időbeni ráfordítást követel meg a képzésre jelentkezőktől, cserébe azért, hogy az egyik legrangosabb közgazdász végzettséget adja. A magyar nyelven folyó mesterképzés önköltségi díja félévenként 280.000 Ft, és - igaz, csak szombatonként - négy szemeszteren keresztül ez jelentős óra- és vizsgaterheket jelent. Valójában azonban ez a hallgatók által befektetett munka, s az ennek révén megszerzett egyedülálló tudás adja a diploma igazi értékét. Az MBA ma már a hazai üzleti világ elitklubjába is belépőnek számít - olyan előnynek, mely hallgatóink szerint megér minden befektetést.”

A kecskeméti MBA-ra pótfelvételi eljárás keretében augusztusban lehet még jelentkezni: a lehetőség a felvi.hu-n július 29 után nyílik majd meg. A felvételi vizsgák tervezett időpontja augusztus 10-15 közé esik, erről a jelentkezők közvetlenül kapnak majd értesítést. képzéssel és a felvételi jelentkezéssel kapcsolatos bővebb információk a Kar honlapján megtalálhatók, ám munkatársaink örömmel válaszolnak a pótfelvételi lehetőségével kapcsolatos, és minden további kérdésre közvetlenül is. Elektronikus levelet az mba@gtk.uni-neumann.hu címre küldhetnek az érdeklődők, az MBA információs vonala „forródrótként” működik, a +36 (30) 811 26 87 telefonszám akár hétvégén is hívható.