Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Befektetés egy életre - üzleti képzések Kecskeméten

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

„A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot.” mondta egykor Nelson Mandela, akinek azóta szállóigévé vált kijelentését olyannyira komolyan kell venni, hogy a tanulással nemcsak a világot, de saját életünket is gyökeresen meg tudjuk változtatni, jobbá tudjuk tenni. Tanulni ugyanakkor nagyon erőforrásigényes, sok időbe és pénzbe is kerül. Nézzük meg, hogy a számok tükrében megéri-e ma üzleti diplomát szerezni?

 

A pályaválasztás előtt állók óhatatlanul találkoznak azzal az állítással, hogy a drága diplomával szemben az egyik vagy a másik szakma megszerzése könnyebb, gyorsabb, ráadásul egyre nagyobb igény van rá – és ez mindig is így lesz. Ezek az érvek téves pályára terelhetnek bennünket, de szerencsére könnyű ellenőrizni őket. Vessünk hát rájuk egy pillantást szakértői szemmel!


Jövedelemelőny: miért éri meg

Az alábbi ábra azt mutatja meg, hogy a hivatalos statisztikák szerint a különböző iskolai végzettséggel rendelkezők milyen fizetésre számíthatnak ma Magyarországon.

Ennek értelmében

-          középfokú végzettséggel havi 236 ezer

-          BSc diplomával ez 353 ezer

-          MSc diplomával 506 ezer Ft lesz a bruttó havi keresetünk.

Ezek természetesen átlagok, azaz a különböző képzési területek, eltérő régiók, eltérő életszakaszok és személyes lehetőségek miatt az egyéni jövedelmek akár jelentősebben is eltérhetnek. De az azért nyilvánvaló, hogy a felsőfokú oktatás választása egyben a szellemi munka választását is jelenti. Meg az is nyilvánvaló, hogy az utóbbi évek adatai szerint ezek a jövedelem különbségek tartósak.


Röviden: ha jól akarsz keresni, akkor irány az egyetem!

Elhelyezkedési esélyek üzleti diplomával

Hogy további adatokkal folytassuk, a Diplomás Pályakövetési Rendszer (továbbiakban DPR) 2018-as adatai szerint a gazdaságtudományi alap- vagy mesterdiplomával rendelkezők között a felmérés időszakában diplomát szerzettek csupán 1 % volt a végzést követő visszamérési időszakban munkanélküli, holott hazánkban a 25 – 55 éves korosztályban a munkanélküliségi ráta hozzávetőlegesen 4 % körül van.

A DPR AAE pályaorientációt támogató adatbázisa alapján a gazdaságtudományi képzési területen végzettek közül az alapképzéses (BA/BSc) diplomával rendelkezők átlagosan 1.9 hónap alatt, míg a mesterképzéses diplomával rendelkezők átlagosan 1.3 hónap alatt találnak munkát. Az oldal által közzétett adatok szerint a végzettek 80 %-a diplomájának megfelelő munkát végez.

Az üzleti vagy gazdasági diplomások elhelyezkedési esélyei tehát még az átlagot tekintve is rendkívül jók. Természetesen a keresettebb szakok diplomáival még könnyebb a dolguk – márpedig a gazdaságtudományi diplomák biztosan keresettek (erről egy későbbi blogbejegyzésben még részletesebben is írunk).

A DPR 2018-as felmérése alapján az is kiderül, hogy a gazdaságtudományi területen a friss diplomások kezdő fizetése átlagban bruttó 277 786 Ft/hó, míg mesterképzésen 382 292 ft/hó, ezzel a gazdaságtudományok az összes képzési terület élmezőnyébe tartoznak.  


Röviden: diplomával háromszor kisebb eséllyel leszel munkanélküli.

Közbevetőleg: kitekintés más országokra

A magyar diplomások jövedelemelőnye az OECD országokban mért átlaghoz képest is rendkívül magas. Az ábrán a közép és felsőfokú képzésekkel elérhető átlaghoz mért jövedelem eltérések láthatók.

 


Összefoglalva

A diploma jó befektetés, a kecskeméti Gazdaságtudományi Karon szerzett gazdasági diplomával a zsebedben pedig évente bruttó 1,416 millió Ft-tal többet kereshetsz, mintha csak középfokú végzettséged lenne. Amennyiben MSc-s diplomád is van, akkor ez több, mint bruttó 3 millió Ft-ot jelent évente.

A magyar diplomások jövedelemelőnye az OECD országokban mért átlaghoz képest is rendkívül magas. Az ábrán a közép és felsőfokú képzésekkel elérhető átlaghoz mért jövedelem eltérések láthatók.Dr. Szívós László, egyetemi adjunktus
Pénzügy és Számvitel Tanszék


Források:

https://www.diplomantul.hu/frissdiplomas-kutatas

https://nfsz.munka.hu/nfsz/document/9/3/3/doc_url/tarifa2016_10_in_hu.pdf