Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Az OTDK-n jártak másodéves hallgatóink

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Rideg Marcell és Sándor István Nicolaus mesél pécsi tapasztalatairól.

 

Hogyan készültetek az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára, volt-e esetleg különösen nehéz része a felkészüléseteknek?

Nick: Miután kiderült novemberben, hogy bejutottunk dolgozatunkkal az országos fordulóba, először a regisztráció és az adminisztráció volta feladatunk. Utána el kellett kezdeni a prezentációnk készítését. Az OTDK-ra készülés általában az albérletemben zajlott, ott csináltuk meg a prezentációt és gyakoroltuk az előadását. Mi vagyunk az elsők a Gazdaságtudományi Karról, akik részt vettek az OTDK-n, így nem tudtuk, mire számítsunk, és hogyan képzeljük el majd az országos megmérettetést. Nehézséget általában az egész versenyben – beleértve a kari fordulót is – csak a határidők betartása jelentett, de hála égnek sikerült végül mindent időben elkészíteni és leadni. Ez úton is szeretném megköszönni a konzulensünknek, Dr. Kárpáti Józsefnek a felkészülésben nyújtott segítségét.

 

Három napot Pécsett töltöttetek. Milyen élményekkel gazdagodtatok az OTDK programjai során?

Marcell: A három pécsi nap alatt rengeteg nagyon jó élményben volt részünk, ezért csupán egy-kettőt tudok kiemelni. Már a közös busszal szervezett odaúton, Pécsre menet megismerkedtünk több indulóval, akik Szegedről jöttek és a három nap alatt rengeteget szórakoztunk is együtt. Az első nap estéjén részt vettünk egy TEDx programon, ahol szuper jó előadásokat hallhattunk, többek közt a WizzAir alapító Váradi Józseftől. A PTE által biztosított vacsora mellé pedig még nagyon jó élő jazz zene is járt. Az utolsó este pedig az összes új ismerősünkkel tartottunk egy méltó OTDK-s búcsú bulit.

 

Jutott idő szakmai kapcsolatok építésére is?

Nick: Teljes mértékben! Az egész OTDK szellemisége olyan volt, hogy a kapcsolatteremtés gyakorlatilag magától ment folyamatosan a rendezvény alatt. Az egyik legjobb dolog abban, hogy részt vettünk, éppen az, hogy egy csomó nagyon okos és jó fej emberrel ismerkedtünk meg. Sok új ismerősünk előadására beültünk, egyrészt tanulni, másrészt megismerni a kutatásukat, illetve a hasonló témával foglalkozókkal is közelebbi kapcsolatba kerültünk. Az OTDK-n mesterszakos vagy akár már Phd képzésüket elkezdett hallgatók is tudnak még indulni, tehát adott esetben előrébb járnak, mint mi, de ez egyáltalán nem volt probléma és szakmai szempontból is nagyon jókat beszélgettünk a hasonló érdeklődésűekkel. Most már tudunk egymásról. 

Milyen tanácsokat adnátok azoknak a hallgatóknak, akik szintén TDK-dolgozat készítésére adják a fejüket?

Marcell: Első OTDK-s „fecskeként” valamiféle felelősségünk innentől kezdve, hogy segítsük a következőket. Az egyik legfontosabb dolog, hogy kezdjék el időben. Nézzenek utána, hogy milyen kutatási módszertanok illeszkednek a témához, ismerkedjenek meg az ökonometriai elemzésekkel mélyebben. Erre érzékeny volt a szakmai zsűri az OTDK-n. Mivel bármilyen témában lehet indulni, ezért olyanban induljanak, ami valóban érdekli őket, vagy amit igazán szeretnek. A mi témánk a pénzügyi sérülékenység és a fiatal korosztály anyagi helyzete volt. Nagyon fontos számunkra a téma kutatása és szerettük, amit csináltunk. Fontos a prezentációra is alaposan felkészülni, mert az írásban leadott dolgozat 60 pontja mellett 40 pontot lehet szerezni az élő előadással, tehát nem mindegy, hogyan prezentáljuk a témánkat.

Nick: A TDK dolgozat elkészítése sok munkát és időt igényel, de ha elég hamar elkezdi az ember, akkor sokkal könnyebb és szerintem nagyon megéri. Érdemes már most témát keresni, amit a következő tanévben ki lehet dolgozni. Így a 2020 őszi / 2021. év eleji fordulóra egy minőségi és jól felépített anyaggal lehet a kari versenyben indulni.

 

És most hogyan tovább? Mi lesz az eddigi kutatásotok sorsa?

Nick: Nincs megállás! Az OTDK nekem nagyon meghozta a kedvem a további kutatáshoz. Hogy biztosan indulok-e újból a TDK-n a BSc képzés ideje alatt, még nem tudom, de szeretnék. Marcellel az eddigi kutatásunkat fogjuk egy neves szaklapban is publikálni, s ezzel kapcsolatban már zajlanak is az utolsó simítások.

 

Sok sikert nektek és reméljük, hogy sokan fognak követni benneteket ezen az úton!

Köszönjük!