Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Az, hogy a GTK-ra jöttem, a legjobb döntés volt, amit csak meghozhattam”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Sándor István Nicolaus harmadéves gazdálkodási és menedzsment szakon az NJE GTK-n. Tanulmányait duális formában végezte és gyakorlatát a Magyar Nemzeti Banknál folytatja. Egyetemi évei alatt a Magyar Közgazdasági Társaság Neumann János Egyetemen működő ifjúsági tagszervezetének alelnöke, valamint 2018-ban TDK dolgozatát Rideg Marcellel közösen az OTDK-ig vitte. Nick pályaválasztásáról és az egyetemi éveiről, mesélt, valamint jövőbeni terveit is megosztotta velünk.

 

Miért választottad az NJE GTK gazdálkodási és menedzsment szakját, és miért éppen duális formában?

Eredetileg a Müncheni LMU-n vagy a Bécsi WU-n készültem folytatni tanulmányaimat, mindkét egyetemen úgy szint gazdálkodási és menedzsment szakra jelentkeztem, ahova fel is vettek, azonban a felvételi időszak végé féle hallottam az NJE-ről és a duális képzéseiről. Leültünk a szüleimmel és végig néztük melyik egyetem, milyen lehetőségeket kínál. Végeredményként az jött ki, hogy az NJE-n a gazdálkodás és menedzsment szak, egy duálisképzéssel egybekötve sokkal nagyobb kiugrási lehetőség lehet a jövőt tekintve. És azt kell mondjam - a harmadik évem után visszanézve is -, hogy a legjobb döntés volt, amit meghozhattam. 3 évet tölthettem a Budapesti Értéktőzsdén, a kibocsátói igazgatóságon, most pedig a Magyar Nemzeti Bank digitalizációs és fintech igazgatóságán lehetek. Míg a legtöbb egyetemista úgy fejezi be az egyetemet, hogy az „inasévek“ még előtte állnak, addig duális hallgatóként komoly lépéselőnnyel fejezhetem be az egyetemet.


Az MNB digitalizáció és fintech igazgatóságon töltöd gyakorlatodat. Milyen feladatokat látsz elpontosan? Van olyan projektetek, amiben jelentős szerepet vállalhattál és mesélhetsz nekünk róla?

Most éppen egy elég érdekes projektben vehetek részt – ez az MNB digitális diákszéf, amiről pont a napokban jelentek meg az első cikkek, így már én is megemlíthetem. Az MNB Digitális Diákszéf mobil applikáció, egy gyerekeknek szóló játék app. A lényege, hogy a játék során a diákok játékos, pénzügyi és fenntarthatósági témájú kvízkérdésekre válaszolva digitális megtakarítási eszközöket gyűjthetnek és cserélhetnek, amiket aztán meghatározott időszakokban tárgyi ajándékokra is beválthatnak. A projekt kapcsán sokat foglalkozhatok marketinggel, design-nal és egyéb operatív teendőkkel. A feladataim nagyrésze erre a projektre irányul.


Egyetemi éveid alatt kipróbáltad magad a Tudományos Diákköri Konferencián is. A helyi fordulón első helyezést értetek el, így országos szintig vihettétek a témátokat csoporttársaddal, Rideg Marcellel. Egy első éves hallgatónak mit javasolnál, mikor érdemes TDK-n indulni?

Marcellal másodévesek voltunk, amikor indultunk a Tudományos Diákköri Konferencián. Én mindenkinek azt javaslom, hogy induljon, ahányszor csak tud – a TDK egy szuper jó élmény, és rengeteg ismeretségre tehet vele szert az ember.


A Magyar Közgazdasági Társaság Neumann János Egyetemen működő ifjúsági tagszervezetének alapító tagja voltál, majd később alelnöke lettél. Mi a küldetésnyilatkozatotok? Kiknek a jelentkezését várjátok a szervezetbe?

Az MKT NJE szakmai szerveződésbe integrálja azokat motivált, elsősorban gazdasági szakon tanuló hallgatókat, akik érdeklődnek a tudományterület iránt, és lehetőséget nyújt szakmai tudásuk bővítésére. Az MKT NJE tagjai a kezdetektől fogva összetartó közösséget formálnak, akik az egyetemi tanulmányaik és további karrierjük során is számíthatnak egymásra. Mindenkit, aki lelkes szívesen várunk! Több szekció van az MKT-n belül, és szerintem mindenki megtalálja a helyét nálunk - nagyon jó a csapat.


Amiről eddig keveset beszéltünk, hogy egyetemi tanulmányaid mellett a Budapesti Bár világban is otthonosan mozogsz. Úgy hallottuk, hogy több szál köt téged egy most már eléggé ismert koktélbárhoz a Hotsy Totsy Budapest- hez, amit 2017-ben nyitottatok. Honnan jött ez az ötlet és maga a kicsit furcsa, de nagyon sajátos név?

Még a gimnázium mellett a Gozsdu udvarban dolgoztam, a Spíler Shanghai-ban, itt ismerkedtem meg Varsányi Ferenccel, aki ott a general manager volt. Az Érettségihez közeledve sajnos fel kellett mondanom (nagyon szerettem ott dolgozni) és pár hónappal később hallottam, hogy Varsányi úr, többekkel közösen saját helyet tervez nyitni és ekkor jött a gondolat. Maga a név az 1920-as évekből jön, egy szesztilalom időszaki történetre utal… De talán most túl hosszú lenne elmesélni. Viszont, ha valaki a Síp utca 24 környékén jár, ne habozzon bemenni és megkérdezni.


Elég menő helyen van a Síp utcában, a belváros szívében. A jó lokáció adottság, de emellett számos elismerést is bezsebeltetek az elmúlt három évben - többek között idén bekerültetek a Big7Travel 2020 - Top 50 európai Bárjai sorába, ti lettetek a Bar Show 2020 - Az Év Budapesti Bárja, ás a Bar Show 2020, Kocsis Tamás pedig, aki az italokat mixeli lett az Év Bártendere. Mi a siker titka?

Így van. Minden alkalommal meg is lepődőm, hogy még csak 3 éve nyitott a Hotsy Totsy, hiszen annyi minden történt ebben az időben. A “siker titkát” sajnos nem tudom, de ha valaki megtudja, kérem, mondja el nekem is.  Viszont a Hotsy Totsy sikerének titkát ismerem – a fantasztikus a csapat, Varsányi Ferenc, Fehér Ákos, Bácskai Balázs, Raksányi Mátyás, Kocsis Tamás és Nagy Orsi teszik azzá a különleges helyé, ami.


Az interjú olvasói számára, így, a végére érve, már egyértelművé vált, hogy mennyire sokoldalú ember vagy. Hogyan tovább? Folytatod a tanulmányaidat mesterszakon, maradsz az MNB-nél, vagy jöhet az üzleti élet, és ott kamatoztatod a megszerzett tudásodat?

Még csak tavasszal fejezem be az egyetemet, de már most rengeteg érdekes lehetőség ajánlkozik. Egyelőre még nem merek pontosat mondani, és csak nagy vonalakban beszélnék a terveimről. A célom, hogy elvégezzek egy mesterképzést Cambridge-ben vagy Oxford-ban, de mielőtt abba belekezdenék, szeretnék az MNB-nél maradni és itt kamatoztatni a megszerzett tapasztalataimat és tudásomat. A végső célom viszont az, hogy saját vállalkozást indítsak, és segítsek az embereken.