Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Az "Év fiatal kutatója": Kovács Zsolt Ferenc

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Interjú a nyertessel

Mi a fő kutatási területe?

Hajdanán a mágneses térben végzett finomfelületi befejező megmunkálások kutatásával kezdtem, de mára már ez kiegészült több kisebb kutatási területtel pl. a fémek forgácsolásának, sorjázásának és felületjavításának vizsgálatával. Emellett egy speciális hegesztési eljárással a kavaró dörzshegesztéssel folytatok kutató munkákat. Mindegyikhez húz a szívem, így nem tudom kiemelni melyik a fő területem.

Ezen belül milyen témában pályázott? 

Az "Év fiatal kutatója" témában pályáztam, és az eddigi kutatómunkáim eredményeként megjelent publikációim alapján ítélték oda a díjat.

Mit szól a díjhoz?

Nagyon örülök a díjnak. Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy megkaphattam.

Milyen további tervei vannak?

További terveim között szerepel a kutatásaim folytatása és további érdekes és hasznos kutatási munkák elkezdése. Ez egy nehéz feladat, így a hallgatókkal történő közös kutatómunka erősítése elsődleges célom. Igyekszem segíteni a hallgatók tudományos életét, főként TDK munkák témavezetésével.

Milyen további tudományos kérdések foglalkoztatják jelenleg és mik a közeli  és távlati tervei tanulmányai és karrierje tekintetében?

Számos tudományos kérdés foglalkoztat, talán most leginkább a kavaró dörzshegesztés az ami a legjobban érdekel. Célom, hogy a tudományos életben előlrébb léphessek, ezért most az egyetemi docensi címért hajtok. Későbbi terveim között szerepel a habilitálás, melynek elérése elmélyült tudományos kutató munkát igényel.