Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Az Európai Bizottság szakértői felkérésére Finnországban járt a GTK dékánja

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A XXI. században információs robbanás, egyfajta "adatforradalom" tanúi vagyunk. Egyre több adat keletkezik a világban, egyre több adminisztratív és termelési rendszer produkál állandóan frissülő információkat. A társadalom tájékozottsága, a felelős politikai döntéshozatal, a gazdaság tervezett működtetése és a környezet állapotának megfigyelése igényli is a korábbinál erőteljesebb információáramlást. Ebben az újszerű, adatalapú világban nagy hangsúlyt kap az a kérdés, hogy a rendelkezésre álló információ megbízható-e.

A statisztikai hivatalok a modern polgári társadalmak egyre fontosabb kiszolgálói, mivel a hivatalos statisztika tudja megbízható forrásból, nemzetközileg elfogadott standardok mellett biztosítani a felhasználók adatigényeit. Az Európai Bizottság 2005-ben fogadta el az Európai Statisztikai Rendszer Gyakorlati Kódexét (ESS Code of Practice), amely minőségügyi keretrendszerként szabályozza az európai statisztikák előállításának intézményi környezetét, függetlenségét, modern módszereit és az előállított információk közlésének minőségi elvárásait. 

Az Európai Bizottság 5-7 évente minőség-auditok keretében felülvizsgálja az egyes tagállamok adat-előállítási rendszerét. A minőség-auditok megállapításai és fejlesztési javaslatai nyilvánosak lesznek, ezzel is erősítve a hivatalos statisztika átláthatóságát, megbízhatóságát.

A megtisztelő szakmai feladat elvégzés

ére tapasztalt, a témában járatos független szakértőket kérnek fel. Négytagú bizottság tagjaként Magyarországról Dr. Kárpáti József egyetemi docens, karunk dékánja vesz részt az auditokban, melynek keretében elsőként a finn hivatalos statisztika működését vizsgálta Helsinkiben. Látogatása során találkozott többek között a Finn Statisztikai Hivatal, a Finn Vámhivatal és a Természeti Erőforrások Hivatala vezetőivel, valamint a statisztikai adatokat felhasználó kutatókkal és újságírókkal. Az utazás alkalmat adott az egyetemi kapcsolatok építésére is. A finn hivatalos statisztika audit-jelentése 2022 február végén kerül publikálásra az Európai Bizottság honlapján.