Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

Az Erasmus legnehezebb része a búcsú

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Zrínyi Vanessza nemzetközi gazdálkodás alapszakos hallgató, aki előző félévben Erasmus ösztöndíjasként szeretett volna Rotterdamban tanulni, de sajnos a járvány helyzet miatt ez nem sikerült. Végül új helyszínt kellett választania és Litvániába, Kaunas városába utazhatott. Vanesszával a kint töltött félévéről, nehézségekről, távoktatásról és jövőbeni terveiről beszélgettünk.


- Nem indult zökkenőmentesen az Erasmus féléved, hiszen az első célország a járványhelyzet miatt meghiúsult. Végül Litvániába utaztál. Milyen volt az első pár hét és a covid19 miatt milyen nehézségekkel kellett szembenézned?

Mint azt mindannyian tudjuk, minden kezdet nehéz. A covid19 miatt csak az utazás során volt problémám, ugyanis háromszor törölte a légitársaság a járatomat. Az érkezésem után 14 nap karanténban kellett lennem, amelyet kettő Belgiumból érkező leányzóval töltöttem el. A jó társaságnak köszönhetően hamar letelt a két hét és megismerhettük a többi diákot is. Kis nehézséget okozott a litván nyelvismeret hiánya, nem volt egyszerű megértetni magamat a kollégium portásával és a boltokban dolgozókkal, viszont ennek köszönhetően szereztem pár vicces emléket is.

 

- A két hét izoláció letelte után hogyan alakult a kinti életed?

Talán ezt a legnehezebb röviden összegezni. Az izoláció után átköltöztem az egyetem első kollégiumába, ahol 14 másik külföldi diákkal élek egy folyosón. Az online órák mellett jutott időnk kimozdulni és felkeresni azokat a helyeket, amelyeket a pandémia idején is látogathatók voltak, később a korlátozások enyhítése után, megnéztünk különböző múzeumokat, és sikerült eljutni többször is a fővárosba, Vilniusba. Volt lehetőségem megismerkedni és közös programokat szervezni a többi Erasmusos diákkal is, akik másik kollégiumban laknak, másik egyetemen tanulnak. Tervben van még egy utolsó közös utazás Klaipeda-ba, amit már izgatottan várunk. 


- Célod volt, hogy egy új kultúrát ismerj meg. Mi mindent tudtál meg a litván kultúráról, amit szívesen megosztanál az olvasókkal?

Sajnos a pandémia miatt nem volt egyszerű megismerkedni a helyiekkel, akik eleinte zárkózottak, ám nagyon barátságosak és segítőkészek lesznek, amint kicsit feloldódnak pár találkozás után. Sajnos minden nemzeti ünnepük februárra és márciusra esett, amikor a szigorúbb korlátozások életben voltak, ennek ellenére is elmondható, hogy nagyon büszkék a nemzetükre és a függetlenségükre. A tradicionális ételeik nagyon finomak és mindenkinek ajánlom, hogy ha lehetőségük adódik rá, próbálják ki őket.

 

- Mennyire volt nehéz összeegyeztetni a kinti és az itthoni órákat? Könnyebbség vagy nehézség volt az online oktatás? Litvániában volt személyes kontakt óra?

Az órarendem összeállításában mellém szegődött a szerencse. Az itteni egyetemen nincsen kötött órarend az Erasmuson résztvevő diákok számára. Ez azt jelenti, hogy az első órán közös megegyezés alapján megbeszéltük, hogy melyik nap mikor lenne alkalmas, és így nagyon egyszerű volt összeegyeztetni az otthoni órarenddel. A pandémia miatt sajnos nem volt lehetőségem személyesen megismerni az oktatókat, viszont mindenki nagyon kedves és segítőkész volt, nagyon sok tanácsot kaptunk tőlük, hogy milyen helyekre érdemes elmenni, és milyen ételeket kell feltétlen kipróbálnunk. 

 

- Sok új barátod lett. Például a lakóegységedben inkább külföldiek laktak együtt. Tervezitek, hogy a jövőben meglátogatjátok egymást és ezáltal is új helyeket ismertek meg?

A kollégiumban 14 másik külföldi diákkal lakom együtt, akik Görögországból, Belgiumból, Ukrajnából, Törökországból, Vietnámból, Dél-Afrikából és Jordániából jöttek. Egészen április végéig azt hittem, hogy én vagyok az egyedüli, aki Magyarországról jött. Kellemes csalódás ért, amikor megtudtam, hogy három másik magyar diák is Litvániában tölti az Erasmust, csak ők Vilniusban tanulnak, így nem találkozunk gyakran. A korlátozásoknak nem csak hátrányai vannak, hanem előnyei is, ugyanis nem volt sok lehetőségünk kimozdulni, valamint az időjárás sem mindig kedvező, így a kis közösségünk nagyon jól összekovácsolódott. Együtt tervezünk felfedező utakat, közös bulikat (csak a korlátozásoknak betartásával), valamint közös vacsorákat is, amelyek nagyon hangulatosan szoktak eltelni a kollégium folyosóján. Természetesen tervezzük egymást meglátogatni, valamint tervben van egy "5 év múlva ugyanitt" esemény is. 

 

- Lassan a vége felé közeledik a külföldi tanulmányod. Tervezed, hogy maradsz még? Milyen lehetőségeid vannak az ösztöndíj meghosszabbítására?

Az Erasmus legnehezebb része a búcsú. Rengeteg életre szóló emlékkel gazdagodtunk, együtt sírtunk és nevettünk. Lassan mindenki elköszön és hazautazik, már gyűjtögetjük egymástól az aláírásokat pólókra, fényképekre, zászlókra. Nagyon megszerettem az itteni életet és szerencsére lehetőségem adódott arra, hogy a szakmai gyakorlatomat a fővárosban, Vilniusban töltsem el, amit júniusban fogok megkezdeni. Ez újabb 5 hónapot jelent számomra, amelyet izgatottan és újult erővel várok.