Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

AGTECO konferencia 2021

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Idén 22. alkalommal rendezi meg a Neumann János Egyetem tudományos konferenciáját - a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából
Az évtizedes hagyományokkal rendelkező konferencia, a mezőgazdaság, a műszaki és a gazdaságtudomány területek latin neveiből képzett elnevezéssel olyan nemzetközi rendezvényt jelöl, amely - ahogyan eddig is - a Magyar Tudomány Ünnepe országos rendezvénysorozathoz kapcsolódik. Ennek mottója idén az 


„Iránytű az élhető jövőhöz" (Magyar Tudományos Akadémia, 2021). 

Fókuszban a környezetünkben zajló folyamatok megértése, azok várható következményeinek felmérése, befolyásolása, melyekre csak a tudományos tények és összefüggések ismeretében vállalkozhatunk.

A tudományos tanácskozás plenáris ülésén több, nemzetközileg is elismert vendégelőadót köszönthetünk. Előadást tart Prof. Dr. Kovács Árpád, mérnök, közgazdász. 1990-től több egyetem, főiskola meghívott oktatója. 1997 végén az Országgyűlés az Állami Számvevőszék elnökévé választotta, mely feladatkört 2009 végéig töltötte be. 2009-től a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának professzora. 2002-től a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke, majd 2008-tól elnöke, jelenleg örökös tiszteletbeli elnöke, valamint a Költségvetési Tanács elnöke. Előadásának címe: "Helyreálló gazdaság - fenntartható költségvetés".

Második plenáris előadónk Prof. Dr. Illés Béla Előadásának címe: „Digitalizáció és logisztika, Logisztika 4.0

Illés Béla professzor 1977-ben gépészmérnöki oklevelet, 1986-ban Dr. tech. címet, 1998-ban Ph.D. fokozatot, 2006-ban Dr. habil. címet szerzett. 2007-től egyetemi tanár. 2002-től tanszékvezető, 2013-tól intézetigazgató. 2009-2013 között a Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Karának dékánja. Számos szakmai szervezet tagja. Két külföldi egyetem tiszteletbeli professzora. Több hazai és nemzetközi szakmai folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. Szakmai tevékenységéért több hazai és nemzetközi díjat kapott. Ezek közül kiemelkedik a Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje és az Eötvös József Díj. Szakmai területe: anyagmozgató gépek, logisztikai rendszerek, logisztikai hálózatok. Harmadik plenáris előadónk Lakatos Tibor András tartósítóipari mérnök - kertészmérnök lesz, előadásának címe:  "Évente kétszer szüret Brazíliában"
Családi gazdálkodó a Balaton felvidéken. Szőlész-borász családból származik, édesapja a szőlőtermesztés elindítója Balatonbogláron, valamint Braziliában a folyamatos szőlőtermesztés egyik kialakítója, amelyben már apa és fia közösen dolgoztak két évtizeden át. Magyar szőlészek-borászok vettek részt Brazíliában a trópusi szőlőtermesztés technológiájának kidolgozásában 1983-2006 között a Sao Francisco folyó völgyében, és a kapcsolat még ma is élő. A szőlőtermesztés igazi forradalmi áttörését az hozta, hogy lehetséges minden szőlőtábláról évente két és félszer szüretelni, a szüret pedig az év teljes időszakában folyik. Az ott megtermelt szőlő nagyon jó minőségű, bárhova eladható a világban, így rendkívül jövedelmező.

 
Az előadás e trópusi szőlőtermesztés tapasztalatait mutatja be.  A megszerzett tapasztalatokból (művelésmód, fajták, öntözés, tápanyag utánpótlás, napi tervezés a rövid ciklusok mellett, ill. ezek költségvonzatai) nagyon sok technológiai elem felhasználható Magyarországon is. Különösen figyelemre méltóak ezek a gyakorlati tapasztalatok a klímaváltozás tükrében.
 
Az ingyenesen látogatható konferenciára akár résztvevőnek, akár előadónak is lehet még jelentkezni, különböző szekciókba ITT