Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„A versenyek mellett igyekszem időt szakítani a tanulásra és a barátokra is”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Marosi Diána, karunk pénzügy és számvitel alapszakos, első évfolyamos hallgatója, aki tanulmányai mellett a lovaglásban is szép sikereket ér el.


Lassan három hónapja, hogy karunkon megkezdted a tanulmányaidat. Miért a pénzügy és számvitel alapszakot választottad? Milyenek az első benyomásaid?

Azért választottam a pénzügy és számvitel alapszakot, mert úgy éreztem ez áll hozzám a legközelebb. Közgazdasági szakos voltam a középiskolai éveim során, így volt szerencsém megismerkedni a szakmai tantárgyakkal. Leginkább a számviteles rész fogott meg, amit az évek során egyre jobban megszerettem. Ezért számomra nem is volt kérdés, hogy erre a képzésre jelentkezzek, ugyanis szeretnék a későbbiekben könyvelőként dolgozni.
Az első benyomásom az volt az egyetemről, hogy a legjobb tanulási lehetőséget próbálják nekünk nyújtani azzal, hogy a legtöbb órát neves egyetemek tanárai tartják. Bár úgy érzem, hogy a teljes iskolai rendszer még nem tudott kialakulni, de örülök neki, hogy nagy figyelmet fordítanak a fejlesztésekre és az iskolai élet fellendítésére.

 

Közeledik a gólyabál. Tervezed, hogy részt veszel a rendezvényen?

Igen, már kevesebb, mint három hét van hátra a Gólyabálig. Mindenképp szeretnék részt venni rajta a csoporttársaimmal együtt. Mindenki csak egyszer lesz gólya az egyetemen és szerintem egy ilyen eseményt kár lenne kihagyni, mert ezek mindig maradandó élmények lesznek az ember életébe és a jó buli még a társaságot is összehozza.

 

Tanulmányaid mellett lovagolsz, sőt díjugrató versenyeken is indulsz. Melyik eredményedre vagy a legbüszkébb?

Az egyetem mellett sokat sportolok. Régebben egyszerre kér-három féle sportágra is jártam, de aztán sajnos nem volt rájuk elég idő, ezért választanom kellett, hogy melyik a legfontosabb, és a többit abba kellett hagynom. Bár a kézilabdát és az atlétikát is nagyon szerettem, de lovak már akkor is sokkal fontosabbak voltak. 2011 óta lovagolok és már több mint 5 éve versenyzem is díjugratásban. Az első saját lovamat 4 éve kaptam, ő idén lett 7 éves. Minden évben sok versenyen veszünk részt, de a legbüszkébb talán a többfordulós Országos Championátus-ra vagyok ahol 125-135cm magas akadályokból álló pályákat kellett teljesíteni. Mindegyik fordulóban jó helyezést értünk el, és a 8. pálya után az összetett pontszámok alapján a Bajnokságban is dobogóra állhattunk.

Mennyi idődet veszi el egy héten a felkészülés és a lovaglás? Ha teheted, minden szabadidődet a lovardában töltöd?

A versenyek mindennapos edzést igényelnek. Ez azt jelenti, hogy a hét mindennapján lovagolok, nem szeretek kihagyni egyet sem. Jelenleg napi öt lovat lovagolok a lovardában, ebből néggyel versenyzek is. A lovaglás mellett nem sok időm jut másra, mert napi hat-hét órát töltök az edzésekkel és szinte minden második héten megyünk versenyezni, de azért igyekszem időt szakítani a tanulásra és a barátokra is. A versenyek után mindig két nap pihenő következik a lovaknak, de én akkor is megyek hozzájuk, ha nem edzünk. Ha van időm, akkor mindig ott vagyok velük, nagyon szeretem őket.

 

Van olyan verseny, amelyen mindenképpen szeretnél indulni? Mik a jövőbeni terveid mind a lovaglást, mind pedig az egyetemi tanulmányaidat illetően?

Utoljára itthon, Kecskeméten, versenyeztünk a következő pedig Budapesten lesz november 23-25-ig, ami egy kiemelt fontosságú díjugrató rendezvény lesz. Idén az utolsó versenyünk az ausztriai Salzburg-ban kerül majd megrendezésre december közepén. Ezek mellett mindenképp indulunk majd a Budapesten megrendezésre kerülő Országos Bajnokságon is. A jövő évben a hazai versenyek mellett szeretnék nagyobb hangsúlyt fektetni a nemzetközi versenyekre is (például: Ausztria, Szlovénia és Németország). Az egyetemi tanulmányaim befejeztével könyvelőként szeretnék elhelyezkedni a gazdasági világban és a későbbiekben talán szeretnék majd egy saját vállalkozást is.