Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„A sportban is, a tanulásban is vannak befektetési időszakok"

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Kutató, oktató, tanszékvezető – ő Tanács János, karunk közkedvelt oktatója. Amit viszont kevesen tudnak róla, hogy szabadidejében erőemeléssel foglalkozik.

 

Kevesen tudják, hogy szabadidődben nem csak a gyorsaságot és a motorokat szereted, hanem a testmozgás területén, erőemeléssel is foglalkozol. Hogyan kezdődött ez az életedben?

Eredetileg a motoros bőrnadrágomba szerettem volna belefogyni, hogy ki tudjak járni a Kakucsringre, Euroringre, Hungaroringre pályamotorozni. Aztán a fogyókúra átváltott előbb testépítő edzésbe, majd amikor egy doki letiltott a proteinturmixról, akkor lett belőle erőedzés. Elindultam egy tömegsportversenyen és megtetszett, onnantól nem volt megállás.

A hétvégén került megrendezésre a III. RAW Felhúzó Magyar Bajnokság, ahol 74 kg-os súlycsoportban 4. helyezést értél el. Mennyi felkészülés előzi meg a versenyt? Ilyenkor célzottan készülsz a versenyre?

Ez most nagyon más készülés volt, mint a korábbi versenyek esetében. Tavaly még a 93 kg-os súlycsoportban indultam, és kimatekoztam, hogy érdemes lenne lejjebb menni, nem is egy, hanem két súlycsoportot, mert itt versenyképesebb lehetek. Ehhez tavaly júniustól nagyon céltudatosan készültem: úgy kellett fogyni, hogy az izom és az erő ne vesszen el. Ez a tízhónapnyi munka, befektetés hozta meg a gyümölcsét. A számomra komoly sikerhez az is kellett, hogy a Sirius Lifting Egyesület, a csapat, ahol versenyzem, nagyon támogató közeg. A versenyen a magyar bajnokság top versenyzői irányították a versenyzésemet, jó kezekben voltam, semmi egyébre nem kellett figyelnem, csak magamra.

 

Az oktatási, tanszékvezetői teendőidet hogyan tudod összeegyeztetni a sporttal? Mennyire nehéz időt szakítani az edzésekre?

Annyiban nem nehéz, hogy az alapvetés az: kell, hogy jusson idő ilyesmire, feltöltődésre, megújulásra, a mindennapi stressz levezetésére. Nem leszek jobb tanár, ha nem jut időm ilyesmire. Ráadásul kölcsönösen megtermékenyítik egymást: a sportból szerzett ismereteket be tudom vinni az oktatásba. Például azt, hogyan kezeljék a hallgatók a stresszt, ha izgulnak egy előadási helyzetben. Néhány magánéleti kérdést, szakmai-, oktatási problémát eléggé máshogyan látok edzés előtt és után, és nyugodtan mondhatom, hogy reálisabb az, ahogyan sportolás után vélekedek róla.

 

Van olyan verseny vagy teljesítmény, ami a Bakancs-listádon szerepel?

Tömegsportversenyeken nem olyan nehéz dobogón végezni, pláne bizonyos súly- vagy korcsoportokban, ezért az ilyen dobogós helyezéseknek nincs olyan nagy értéke. A Magyar Erőemelő Szövetség hivatalos versenyei esetében többnyire más a helyzet. Ha egyszer dobogón állhatnék egy ilyen versenyen, nagyon boldog lennék…

 

Szívből kívánunk sok erőt és kitartást, hogy oktatónkat egyszer egy Magyar Erőemelő Szövetség hivatalos versenyén is dobogós helyen lássuk!