Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A Neumann GTK 2020-ban is megtartotta régiós vezető szerepét

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Népszerűek maradtak a kecskeméti gazdasági képzések

A koronavírus-járvány okozta kényszerű leállások után lassan újra indul az élet Kecskeméten. A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karán, hogyan sikerült megbirkózni a távolléti oktatásra való gyors átállás követelményével, mit mutatnak a felvételi adatok, hogyan érinti a GTK-t az egyetemi modellváltás – többek között ezekről kérdezte dr. Pázmándi Kingát, a Gazdaságtudományi Kar dékánját Faragó Miklós, a Gong Rádió riportere a rádió „Téma” című műsorában.

 

Mint a dékán elmondta, a járvány okozta helyzetben az alkalmazkodás szükséges technikai feltételei és informatikai infrastruktúrája rendelkezésre állt, a GTK-s oktatók többsége pedig már korábban is használt az oktatásban a digitális eszközöket, platformokat, ami igen jól hasznosítható a távolléti oktatásban. Az átállás így – bár jelentős többletfeladatot jelentett az oktatóknak - zökkenőmentes volt: az egész egyetem villámgyorsan alkalmazkodott az új helyzethez. A GTK-n március közepétől minden tárgy minden előadásának segédanyagait elektronikus módon rögzítették, a felvételek a hallgatók számára letölthető formában rendelkezésre álltak, a vizsgákra való felkészüléshez minden adott volt. A félév menetrendjének „újratervezése” a kar oktatási dékánhelyettesének irányításával zajlott. A hallgatók minden tárgyhoz kaptak előrehaladás útmutatót is, ami alapján meg tudták tervezni a tanulmányi munkát, a felkészülést, széles körben kaptak lehetőséget a tantárgyak folyamatos teljesítésére is. A nagyobb módszertani kihívást inkább a számonkérések elektronikus lebonyolítása jelenti országszerte, de a most induló vizsgaidőszakra kisebb technikai zökkenőkkel sikerült „beüzemelni a rendszert”. A személyes kapcsolat a hallgatókkal természetesen az oktatóknak is nagyon hiányzik, de ezt a félévet a GTK is ebben a távoktatási, távvizsgáztatási formában fejezi be. Döntően elektronikus úton bonyolítják le a záróvizsgákat, és az éppen ezekben a napokban aktuális MBA felvételiket is. Az idő közbeni enyhítéseknek köszönhetően a júniusra tervezett pótnapon a felvételizők már választhatnak majd az online illetve a személyes jelenléttel bonyolított szóbeli felvételi között. A GTK az MBA-s felvételizők mellé kari kapcsolattartókat is delegált, akik olyan vezető oktatók, akik személyesen segítik a jelentkezőket a folyamat során.

 

Pázmándi Kinga beszélt arról is, hogy köztudomású ugyan hogy a felsőoktatásba való jelentkezések száma az idén jelentősen visszaesett, ami természetesen érintette a GTK-t is, a kecskeméti gazdasági mesterképzések iránti érdeklődés azonban nőtt. A jelentkezési adatok azt mutatják, hogy az MBA képzésben a GTK továbbra is ott van az ország három legnagyobb létszámú, legtöbbre értékelt képzőhelye között. Kecskeméten az idén indulnak először a felsőoktatási szakképzés keretében meghirdetett gazdasági szakok: az ezek iránti érdeklődés is igen jelentős volt. A növekedés íve tehát összességében nem tört meg, a Neumann GTK a gazdasági képzésekben rövid idő alatt megszerzett régiós vezető szerepét megőrizte.

 

A Neumann János Egyetem egyike annak a hat magyar egyetemnek, amely augusztus 1.-től alapítványi egyetemként, új modellben működik tovább. Hol tart ma ez folyamat, mennyiben érinti a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karát? Megmaradnak-e például az államilag finanszírozott helyek? – tette fel a kérdést a riporter. A dékán szerint a küszöbön álló, az előkészületi munkák szintjén már nagyon intenzíven zajló modellváltás a Kar életében a hétköznapok szintjén nem jelent jelentősebb változást: a 2020 őszén belépő hallgatók valószínűleg semmit sem fognak majd észrevenni, és ugyanez vonatkozik a már benn lévő hallgatókra is. Az új modellben is megmaradnak az állami ösztöndíjas helyek, a hallgatói juttatások, és természetesen a GTK saját ösztöndíj-programja is, az ECO. A tanulás mellett a stabil pénzkereseti lehetőséget biztosító duális képzés is változatlanul rendelkezésre áll, a GTK összes alapszakán. A modellváltás ugyanakkor sok lényeges ponton jelentős rugalmasságot kínál, ami remélhetően jó hatással lesz az egyetem működésére. Ez a folyamat egyébként a  un. „corvinus modelltől” lényegesen eltér abban, hogy igen jelentős állami garanciák segítik az érintett egyetemeket az átállásban. Várakozással tekintünk a jövőbe – ennél komplikáltabb feladatokat is sikerrel megoldottunk már – hangsúlyozta dr. Pázmándi Kinga.

 

A teljes felvétel ide kattintva hallgatható meg.