Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A műszaki menedzser alapszak egyfajta "jolly joker"

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Már a gimnáziumban is műszaki menedzsernek készült Dr. Németh Edit, a NJE Gazdaságtudományi Karának oktatási dékánhelyettese. Kecskeméten 2018 őszétől megújul a műszaki menedzser alapszak is, ami Németh Edit szerint azért jó választás, mert az ide felvételizők állami ösztöndíjas képzés révén biztos műszaki és gazdaságtudományi ismeretekkel felvértezve, később még mindig választhatnak, inkább a műszaki irány felé fordulnak, vagy a gazdaságtudományban mélyülnek el. A szak újjászervezéséről, célokról és lehetőségekről kérdeztük a dékánhelyettes asszonyt.


Annak idején műszaki menedzserként szerzett diplomát, jelenleg az ergonómia a szakterülete, ezen a területen is doktorált. A műszaki menedzser szakról nem gondolná az ember, hogy nőies szakma, Miért éppen ezt a szakot választotta?

Kecskeméten, a Bolyai János Gimnáziumban érettségiztem, kosarasként testnevelés tagozaton. Viszonylag jó voltam matekból, így már harmadikos koromban tudtam, hogy inkább reál irányban szeretnék továbbtanulni, lehetőleg valami izgalmas területen. Az - akkor még kevésbé ismert - műszaki menedzser szak azért tetszett , mert amikor ránéztem a tantárgyak listájára, nagyon széles palettán tanulhattunk alap műszaki, valamint gazdasági és menedzsment tárgyakat is.  Néha  megkérdezik, hogy mit is csinál egy műszaki menedzser és én mindig lelkesen magyarázom, hogy egyfajta híd a műszaki és a gazdasági szakemberek között. Egy műszaki menedzsernek műszaki és gazdasági tudása is van így ért mindkét szakterület képviselőinek nyelvén.

Sosem gondoltam, hogy ez a szakma inkább férfiaknak való, a mai napig úgy gondolom helyesen döntöttem. Annak idején hallgatóként, és azóta tanárként is így érzem.  A munkám során - szűk szakterületemet nézve az ergonómia, vagy a design területén  –  gyakran műszaki szakemberek között kell helyt állnom.  Máskor pedig gazdasági szakembereknek kell bemutatnom és közgazdász aggyal képviselnem azt, hogy az általam javasolt fejlesztések hogyan javíthatják a vállalat hatékonyságát.  Mindehhez kommunikációs, prezentációs és tárgyaló képességeimet alkalmaznom kell, amelyeket képzésem során fejlesztettem.


Milyen képzettséget kapnak a hallgatók a Neumann János Egyetemen, inkább mérnökök, vagy közgazdászok lesznek?

A Neumann János Egyetemen 2018 szeptemberére a GAMF Műszaki és Informatikai Karral karöltve jelentősen átalakítjuk a műszaki menedzser alapszakot. Célunk a nagymúltú GAMF kar és a Kecskeméten ugrásszerű fejlődésnek indult gazdaságtudományi képzés oktatógárdájának tudását, és ezen a területen szerzett tapasztalatát integrálni – első sorban a nappali - műszaki menedzser alapképzésben.  A GTK-n egyébként több oktató rendelkezik  műszaki menedzser diplomával, és közülünk nem egy kolléga -  így én is – korábban a BME műszaki menedzser képzésének modul felelősei voltunk. A GAMF elismert brand a régióban, komoly múlttal rendelkezik a műszaki menedzser képzés területén, emellett az ott folyó modern, gyakorlatorientált műszaki –informatikai  képzési háttér biztos védjegy a sikerhez.

A nappali képzés tantárgyait úgy állítottuk össze, hogy a mai korszerű gépész tudományterülethez  kapcsolódó technológiai tárgyak mellett a korszerű, modern, a vállalatok gazdasági helyzetét, fejlődésének irányait értékelő menedzsment tudást és készségeket is elsajátítsák hallgatóink. A műszaki menedzser alapdiploma egyfajta  „jolly joker”, mert a  diploma megszerzése után a hallgató választhat, hogy műszaki vagy gazdasági mesterszakon folytatja tanulmányait.

 

A tárgyak közül melyek a kifejezetten a műszaki menedzser szakra jellemzőek? Milyen specialitása van ennek a képzésnek? Mit lehet kezdeni egy műszaki menedzser diplomával?

A tantervben olyan alapozó tárgyak, mint a matematika, mikro-és makroökonómia, menedzsment, jog, marketing, minőségmenedzsment, anyagismeret, logisztika, ipari technológiák mellett, a modern információs technológiák, digitális gyártás technikák, robot technikai tantárgyak is megjelennek. A gazdaságtudományt továbbá olyan tárgyak is képviselik, mint a vállalati pénzügyek, vállalat gazdaságtan, adózás, üzleti kommunikáció. Az oktatás során nagy hangsúlyt fektetünk a csoport munkára, valamint a kommunikációs készségek fejlesztésére is.

 A hét féléves képzés során a hallgatók közvetlenül is bekapcsolódhatnak egy vállalat életébe a kötelező szakmai gyakorlat és a vállalatnál készített projektfeladatok és szakdolgozat keretében. Mindez a későbbi elhelyezkedést is segíti és ez akár már a végzés előtt egy jó belépő lehet egy vállalathoz. Sokan kérdezik milyen pozícióban fognak dolgozni a nálunk végzett műszaki menedzserek. Általában középvezetőként kezdik a munkát, majd viszonylag rövid idő alatt felsővezetők válhatnak belőlük.  Ha csak a saját, és a volt évfolyamtársaim karrierútjára gondolok, akkor azt látom, mindössze 10 év alatt top vezetőkké, menedzserekké váltak- egyébként főként műszaki területen.


Mennyibe kerül  a képzés  félévenként?

A képzés műszaki területhez van sorolva, így államilag támogatott helyekre jelentkezhetnek a hallgatók, vagyis az állami ösztöndíjas képzés révén az alapképzés biztosan nem kerül pénzbe, ráadásul duális formában is végezhető.


Dr. Németh Edit egyetemi adjunktus, 2011-ben szerzett doktori fokozatot. A Magyar Formatervezési Tanács, és a Magyar Ergonómiai Társaság tagja. Rendszeresen zsűrizik rangos szakmai versenyeken, mint „ Az Év Irodája Verseny”, a” Magyar Formatervezési Díj”, vagy Svéd Kereskedelmi Kamara „Innovációs Nagydíj”-a. A NJE GTK oktatási dékánhelyettesi székébe a BME Gazdaság- és Társadalomtudományi Karáról érkezett, ahol 2017-májusig töltötte be ugyanezt a pozíciót.