Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A lány, a címlapról: Domokos Enikő

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

 

Minden Pintyi Zoltán, Karunk fotózásra mindig kész hallgatója remek képeivel kezdődött: az új Kecskeméti Campus első bejárásakor Zoli rengeteg felvételt készített, melyek híven számoltak be a GTK-sok az épület lenyűgöző méreteivel és lehetőségeivel való találkozásáról. A készülő SMART magazin szerkesztői az egyik képben rögtön meglátták a tökéletes címlapfotót: már csak az azon szereplő Domokos Enikő, Karunk elsőéves, Gazdálkodási és menedzsment szakos hallgatója, ECO ösztöndíjas hozzájárulását kellett a megjelentetéshez megszerezni.

 

Enikő, milyen érzés volt számodra címlapra kerülni egy, a Karunkat bemutató kiadványban?

Őszintén? Elég váratlanul ért. Meglepődtem, amikor Kárpáti József tanár úr megkeresett, hogy címlapra szeretnék tenni a képemet. A barátaim azóta is azzal cukkolnak, hogy „ó, a címlaplány…” De én nagyon örülök neki, és a családom is nagyon büszke rám, hogy elsőévesként már egy egyetemi magazin címlapján szerepelhetek.

 

Hol hallottál a Karról, mi fogott meg az NJE GTK-ban, hogy végül minket választottál a továbbtanulásra?

Eleve én kecskeméti vagyok és a Kada Elek Közgazdasági Szakgimnáziumban tanultam. Nagyon megtetszett ez a szak, és Kecskeméten egyre felkapottabb a Neumann János Egyetem is. Végül úgy döntöttem, hogy megpróbálom a felvételit, ami legnagyobb örömömre sikerült. Eddig nagyon tetszik a képzés és az egyetem is.

 

Ha már a képzés szóba jött…. Mi az, ami a leginkább megtetszett, van-e olyan tárgy, amit akár azért emelnél ki, mert nagy kedvenc, vagy esetleg mumus és különösen tartasz tőle?

Igazából az elején kicsit mindegyiktől féltem, de már kezdünk belerázódni. Két hónap telt el az évkezdés óta, így most talán nem tűnik annyira nehéznek. Persze jó sokat kell tanulni, de mindent meg is kapunk ahhoz, hogy jól tudjunk teljesíteni.

 

Az idegen nyelvekkel hogy állsz? Van nyelvvizsgád, vagy még most fogod megszerezni az egyetemi éveid alatt? A tantervetekben van külön szaknyelvi óra is, ami talán a korábbiakhoz képest újdonság lehet a számodra.

A középiskolában angolt tanultam, de sajnos, a felvételire nem lett még meg a nyelvvizsgám. A Business English órák nagyon tetszenek. A szókincsem még nem teljes, ezért sokat kell rá készülnöm, de próbálkozom, és remélem, ebbe is gyorsan bele fogok rázódni.

 

Tanulmányaidat Karunkon Eco Ösztöndíjasként kezdted meg. Mennyiben könnyíti meg az egyetem elvégzését ez az ösztöndíjforma?

Az Eco ösztöndíjprogram egy nagyszerű lehetőség mindenki számára. Hatalmas segítséget nyújt azoknak, akik nem feltétlen engedhetik meg maguknak és családjuknak egy egyetem finanszírozását. Középiskolámban lehetőségünk volt igazgató ajánlással bekerülni a programba, viszont az első félév végén bárki igényelhette, aki elérte a megadott ponthatárt.

 

A karunk hallgatói között népszerűnek számít a duális képzési forma. Gondolkoztál rajta, hogy duális tanulmányokba kezdjél, és az egyetem mellett dolgozz is?

Igen, én is gondolkoztam, hogy duális tanulmányokat folytassak, de ahova szerettem volna menni, oda nem vettek fel dolgozni. Utólag megmondom őszintén nem is bánom, mert most úgy érzem bőven elég lesz az is, amit most kell teljesíteni.

 

Lehet, hogy korainak tűnik a kérdés, de mi az a terület, ami iránt úgy igazán érdeklődsz, és ahol el tudnád magad képzelni az egyetemi tanulmányaid befejezése után?

Sok tervem van, de elsődlegesen könyvvizsgáló szeretnék lenni. Ez egy olyan életcél, amit szeretnék teljesíteni. Nagyon sokat kell még hozzá tanulnom, de szép pályának tartom.

 

Az interjúnk helyszíne az új Campus impozáns épülete. Mennyire volt számodra vonzó, hogy Európa egyik legmodernebb felsőoktatási létesítményében tanulhatsz majd, ami ráadásul a szülővárosodban érhető el?

Számomra elég vonzó volt. Hamarosan az első évesek órái is átkerülnek ide, de az már most látszik, hogy nagyon szépen megcsinálták. Úgy hallottuk mi is, hogy Európa egyik legnagyobb előadóterme került itt kialakításra. Jó lesz ide járni.

 

Egy elsőéves hallgató esetében kihagyhatatlan kérdés: Voltál gólyatáborban? Milyen élményekkel gazdagodtál? Aki most jelentkezik hozzánk, mit javasolnál neki, vegyen részt rajta?

Voltam, igen. Öt napos volt, és a Homokbányai Kollégiumban került megrendezésre. Nem is lehet elfelejteni. Mindenki nagyon jól érezte magáz. Nagyon sajnáltam azokat a barátaimat, akik nem tudtak részt venni rajta. Sajnos nem volt annyi férőhely, mint ahányan jelentkeztünk.

 

A következő nagy esemény a gólyabál lesz, november 21-én. Tervezed, hogy mész rá?

Egyelőre én sem tudok sok mindent róla. Lesz bálkirály és bálkirálynő választás, illetve keringő. Picit sajnálom, hogy csak tíz pár fog táncolni, mert szerintem sokan szívesen részt vettünk volna benne. Például én is. Ettől függetlenül, én mindenképpen ott leszek a gólyabálban és arra fogom buzdítani az embereket, hogy jöjjenek.

 

Fotók: Banczik Róbert