Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A „K tényező”: a többlet, amit 2021-ben a kecskeméti gazdasági képzések nyújtanak

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A vidéki egyetemek közül az elmúlt években elsősorban dinamikus fejlődésével tűnt ki a kecskeméti Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara: a 2017-ben alapított GTK hallgatóinak száma szinte minden évben megkettőződött. 2021 februárjában már több, mint ötszáz hallgató kezdi majd meg tanulmányait az ország legmodernebb egyetemi épületének számító új Kecskeméti Kampusz termeiben, ahol a XXI. századi csúcstechnológia és a magas színvonalú oktatás találkozása egyedülálló feltételeket teremt a gazdasági alap- és mesterszakok, s az egyetemi továbbtanuláshoz is belépőt kínáló felsőoktatási szakképzések elvégzéséhez

 

Dr. Kárpáti József, a GTK Dékáni Kabinetjének vezetője szerint a kecskeméti siker mögött azonban ennél jóval több rejtőzik: egy olyan oktatási- és intézményfejlesztési koncepció eredményei jelenteznek most, mely a gazdasági képzésekben is a régiós vezető szerep elérését tűzte maga elé. – Mi elsősorban a közép-magyarországi régió számára szeretnénk gazdasági szakembereket képezni, bár természetesen örömmel üdvözöljük a távolabbi országrészekből érkező hallgatókat is. Kecskemét és térsége ma az ország legdinamikusabban fejlődő régiói közé tartozik, mely a 2020-as válságos esztendőben is megőrizte növekedési potenciálját, sőt: jelentős új beruházások is elkezdődtek. – emelte ki évindító beszélgetésünk kezdetén dr. Kárpáti József.

A jól képzett gazdasági szakemberekre a régióban folyamatosan magas igény mutatkozik: a Neumann GTK „színre lépése” előtt azoknak a fiataloknak, akik a gazdálkodási és menedzsment, a kereskedelem és marketing, a pénzügy és számvitel, a nemzetközi gazdaság területén szerettek volna diplomát szerezni, erre csak a földrajzilag távol eső nagyvárosokban vagy Budapesten volt lehetőségük. Mindez gyökeresen változott meg 2017 után, mikor egy, a gazdasági képzésekben már nagy tapasztalatot szerzett oktatói gárda bevonásával a legnépszerűbb gazdasági alapszakok mindegyike Kecskeméten is hallgatható lett, sőt, a világ legértékesebbnek tartott üzleti diplomája, a Master of Business Administration (MBA) is megszerezhetővé vált. 2020-tól a Neumann GTK-n a három legnépszerűbb gazdasági felsőoktatási szakképzés is elindult: a kétéves FOSZK elvégzésével nem csak a piacon azonnal hasznosítható szaktudás szerezhető, de a felvételikor beszámítható plusz pontok révén belépő is az egyetemi továbbtanuláshoz. – sorolja a Dékáni Kabinet vezetője a megtett út állomásait.

A kecskeméti gazdasági képzések sikere, a „K-tényező” legalább ennyire köszönhető annak a következetes az intézményfejlesztési koncepciónak, mely a Neumann János Egyetem szerepét a legkorszerűbb eszközök és módszerek alkalmazására építő, társadalmi és gazdasági környezetével harmonikusan együtt élő, alkalmazott tudományok egyetemeként ragadta meg. Duális partnerei révén az egyetem igen sok szállal kötődik a régió gazdasági szereplőihez, a GTK ösztöndíj-programja jelentős mértékben könnyíti meg a diploma megszerzésének terheit, maga az oktatás pedig az ország legmodernebb egyetemi épületében, a Kecskeméti Kampuszban zajlik. Mindez a Neumann alapítványi fenntartásba kerülése után csak pozitív értelemben változott meg: a hallgatók a szükséges pontszám elérése mellett továbbra is tanulhatnak államilag támogatott formában, s olyan új források is megnyílnak, melyek még kedvezőbb körülmények közötti működést tesznek majd lehetővé.

- Ami számunkra a legfontosabb, hogy hallgatóinknak ezekkel az adottságokkal élve gyakorlatorientált, hasznos, a szó szoros értelmében véve piacképes tudást adjunk át, méghozzá olyan színvonalon, mely a nálunk szerzett gazdasági diplomák értékét is fémjelezni tudja. 2020 a válság, a bizonytalanság éve volt, 2021-ben azonban megkezdődik a gazdasági kibontakozás, majd a fellendülés. A kecskeméti GTK már lépést váltott, s ezt a gazdasági szereplők is méltányolják: végzőseink nem csak könnyebb és gyorsabb munkába állásra, de magasabb kezdőfizetésre, biztos szakmai előmenetelre is számíthatnak. Ebben mérhető le a csak a kecskeméti gazdasági képzésekre jellemző „K-tényező” igazi ereje – zárta az évindító beszélgetést dr. Kárpáti József.

 

Ha részletesebb tájékoztatást szeretnél kapni képzéseinkről, lapozz bele kari magazinunk, a SMART UNI az Issuun és kari honlapunkon elérhető legújabb számába, vagy keress minket közvetlenül! Munkatársaink a felvételi eljárással kapcsolatosan örömmel állnak az érdeklődők rendelkezésére: +36 30 799 6621  +36 és 70 338 5000 telefonszámunk hétköznapokon 8-16.00 között hívható, a gtk@uni-neumann.hu elektronikus levélcímre küldött üzeneteket pedig a lehető legrövidebb időn belül megválaszoljuk.