Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„A jövőmet egyenruhában képzelem el” – Pintér Dominika válaszol kérdéseinkre

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Pintér Dominika 5. féléves gazdálkodási és menedzsment alapszakos hallgató, aki nem mindennapi sport tevekénységet űz. Novemberben ő is rajthoz állt a Spartan Race futamán. Mozgásról, tanulmányokról és jövőbeni terveiről kérdeztük.

 

Nem semmi sportot választottál. Mióta veszel részt Spartan Race rendezvényeken?

A legelső versenyen - még 2017-ben – kíváncsiságból vettem részt. A 2018-as évet sajnos kihagytam, majd 2019-ben szintén indultam egy futamon és innentől kezdve vettem egy kicsit komolyabban. Elkezdtem edzésekre járni és az idei évben mind a három futamot teljesítettem.

 

Milyen speciális felkészülést igényel egy ilyen típusú megmérettetés?

Talán a saját testsúlyos edzést sorolnám ide. Elég sok függeszkedős akadály van, ahol végül is saját magadat kell megtartani és „átvinni” az akadály elejétől a végéig, így kell az erő a karodba. Persze ki lehet váltani 30 burpee-vel (szabályos négyütemű fekvőtámasz, melyben a mellkas érinti a földet), de ugye itt időt is veszítesz és fárasztóbb is. Ezen kívül pedig mindenféle edzés megfelelő, mert többféle akadályon kell keresztül menni: van egyensúlyozás, kúszás-mászás, súlycipelés, kötélmászás, dárdadobás, így mindegyik edzésfajtát tudjuk hasznosítani.


Most, hogy a járvány újra felül- és átírta az életünket, miként tudsz formában maradni?

Amíg lehetett, kihasználtam a spartanos edzési lehetőségeket, miután azonban az edzőtermeket is bezárták és kinti, csoportos edzéseket sem lehet tartani, azóta csak foci edzésekre jártam, mert tagja vagyok a Kecskeméti Női U19-es labdarúgócsapatnak is. Itt még heti két edzéslehetőséget kaptunk, ezért mentem is boldogan. Azonban ettől a héttől már a fociban is szünet van, jövőre folytatjuk, szóval én is tartok egy kis pihenőt így év végén.

 

Ötödik féléves vagy az egyetemen és sajnos az elmúlt két féléved javát az online térben voltál kénytelen eltölteni. Ha ki kéne emelned ebből az időszakból, - tanulmányaidra nézve - valami pozitív dolgot, mi lenne az?

Az itthonlétben az volt a jó, hogy nem kellett túl korán kelni az órák kezdetéhez, nem kellett buszozni, így több időm maradt a felkészülésre vagy utánanézni olyan dolognak, ami kérdéses volt számomra.

Azoknak, akik most gondolkoznak továbbtanuláson, milyen tanácsot tudnál adni?

Mivel én középiskolában közgazdasági szakon végeztem, és ezen a vonalon akartam folytatni a tanulmányaimat, ezért nagyon nagy segítséget jelentett, hogy erre itt helyben lett lehetőségem, nem kellett más városba utaznom, vagy kollégistának lennem. Ezen kívül nagyon tetszik az épület új, modern és fiatalos megjelenése.

Tanulmányaim során nekem az egyetem mellett volt eddig a legtöbb szabadidőm, így azt gondolom, hogy ezt ki is kell használni. Ha valami tetszik vagy szeretnéd máshol is kipróbálni magad, akkor azt most tedd meg, mert utána már lehet késő lesz. Én első évesként jelentkeztem önkéntes területvédelmi tartalékos katonának és nagyon megtetszett az ottani élet, ezért azóta is aktív tagja vagyok ennek a közösségnek.

 

Mi volt a legmeghatározóbb élményed az eddigi tanulmányaid során?

Nem pontosan a tanulmányaimhoz kötném, de nélküle nem lehetett volna benne részem. Duális hallgatóként kezdtem az egyetemet és a Magyar Nemzeti Bankba sikerült felvételt szereznem, ahol a statisztikai osztályra kerültem. Így amikor 2019 nyarán gyakorlatra mentem, hasonló feladatot kaptam, mint az, akinek tényleg ez a munkahelye, ez pedig még a mai napig hihetetlen dolog számomra.

 

Hogyan tovább? Tervezed, hogy tovább tanulsz az alapszak elvégzése után?

Nem, nem ezt tervezem. A diploma megszerzése után szeretnék elhelyezkedni a katonaságon belül. Még nem tudom, hogy ott pontosan mi is szeretnék lenni, de az biztos, hogy egyenruhában képzelem el a jövőmet.