Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A jövő Campusa Kecskeméten

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Magyarország egyik legizgalmasabb felsőoktatási beruházása eredményeként létrejött kecskeméti CAMPUS legnagyobb épülete kifejezetten oktatási célokra készült. Ez a létesítmény ad otthont a GTK képzéseinek. Az új Campusról Dr. Tóth Tamás egyetemi docenst, a GTK gazdasági dékánhelyettesét kérdeztük.

 

Mint Tóth Tamás elmondta, a beruházás első ütemében megépült, az Izsáki út mellett elhelyezkedő oktatási épület 1200 hallgató befogadására alkalmas, nagy előadójában egyszerre 500 diák hallgathatja majd az előadásokat. A modern oktatástechnológiai eszközökre tervezett nagyelőadó lépcsőzetes kialakítású nézőtere – három részre bontható. Európában egyedülálló módszerrel – a tér a tengelye körül befordulva - két kisebb és egy nagyobb teremre osztható, így akár három különböző előadás is folyhat itt párhuzamosan. A kialakuló termek remek helyszínül szolgálnak különböző előadásoknak, konferenciáknak, rendezvényeknek. A három 110 fős közepes előadó, ezen felül 13 darab 30 fős szemináriumi terem, valamint egy különleges, tőzsde-szimulációra alkalmas tanterem, az ún. tőzsdetojás biztosítja a világszínvonlú helyszínt a GTK képzései számára.

 „Az új épület birtokba vétele mindenképpen fordulópontot jelent Egyetemünk életében: olyan lehetőségek nyílnak meg a Neumann hallgatói előtt, melyek szinte sehol másutt az országban. Mindez nem csak az oktatási körülményekben hoz jelentős változást” – tette hozzá a dékánhelyettes, aki szerint az oktatástechnológia új lehetőségei magát az itt zajló képzést is átformálják majd. A modern technológia támogatja a távoktatást, segíti a tanulás, a munka és a magánélet összehangolását, a Kar egyre intenzívebben kibontakozó nemzetközi együttműködési törekvéseit és a tudásmegosztást. Az épület egyik leglátványosabb eleme a „tőzsdetojás”. Ez a 80 tonnás, 13 méter magas, a föld felett 3 méterrel függő szerkezet az épület egyik igazi kuriózuma, de korántsem csupán dísze annak. A felső szintjén tőzsdei szimulációra is alkalmas tanterem található, ahol egyszerre 24 hallgató ül majd a monitorok előtt, és gyakorolhatja tőzsdei kereskedést. Ilyen függesztett építmény, mely nem valós idejű, az éles helyzeteket lemodellező oktatási részlegként funkcionál, egyedülálló a világon. „Együttműködésben a Budapesti Értéktőzsdével kísérletet teszünk arra is, hogy a tőzsdei szimulációk felhasználásával a pénzpiacok működésének gyakorlati oldalát is közelebb hozzuk a hallgatókhoz. A pénzügyi folyamatok iránti érzékenység, fogékonyság nem csak a pénzügy és számvitel szakosok, de az összes üzleti szakon végző hallgatónk számára hasznos tudás, nem mellesleg szórakoztató is tud lenni.” – sorolja a lehetőségeket Tóth Tamás, aki maga is a Pénzügy és számvitel oktatói közé tartozik.

Az oktatási épület emellett látványos példája a környezettudatos építészetnek. Az külső árnyékolás, az épület energetikai megoldásai a zöld gondolatot impozánsan ötvözik az „okos épületek” modernitásával és esztétikájával. Az épület optimális belső hőmérsékletét is szabályozó árnyékoló lamellák például önműködően követik a fényviszonyokat, amivel egyben az épület külleme is változik a napszaktól függően. A belső terek minden funkció ellátására alkalmasak, ami az egyetemi működéshez szükséges, legyen szó diplomaosztóról, szakmai rendezvényekről, tréningekről, csoportos munkáról. „Egy jó campus mindezek mellett nem csak a tanulás, hanem a közösségi kapcsolatok formálódásának helyszíne is. A hallgatók rendelkezésére álló közösségi terek, a büfé, az épület meghatározó hangulati elemei, a tanulásnak és a közösségi létnek egyedülálló feltételeket biztosít. A többi már a mostani középiskolásokon, a jövő egyetemistáin múlik. Az új feltétlek között egyedülálló élményt, igazi kalandot ígér a tanulás – szerintem vétek lenne nem belevágni!”  – zárta a beszélgetést Dr. Tóth Tamás.