Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A felfüggesztett kávé mint a jótékonyság szimbóluma

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

 

A felfüggesztett kávé vagy más néven "cafe suspenso" mozgalom eredetileg Nápolyból származik, ahol a második világháború után sok férfi mindenét elveszítette, és még kávéra sem futotta nekik. Ekkor vált szokássá, hogy azok, akik nem nyomorogtak, rögtön kettőt rendeltek: az egyiket megitták, a másik pedig az elsőként besétáló rászorulót illette. Ma már nálunk is van ilyen.

 

Egy kávényi jóság

A „cafe suspenso”-nak köszönhetően a rászoruló személye ismeretlen maradhatott, és nem kellett feladnia a büszkeségét. A felfüggesztett kávé vásárlása az 1950­1960­as években az olasz gazdaság fellendülése miatt csökkent, és később már csak karácsony környékén volt jellemző. Az elmúlt években azonban, mivel a gazdasági helyzet miatt sokan nehéz helyzetbe kerültek, ez a régi szokás újra feléledt, és más országokba is eljutott – így hozzánk is.

Ez a mozgalom valójában nem más, mint az adományozás új köntösbe való öltöztetése. Célja, hogy a rászorulóknak olyan terméket vagy szolgáltatást kínáljon, amelyet azok máskülönben nem vehetnének igénybe. Nem feltétlenül hajléktalanoknak, de feltétlenül rászorulóknak. Azt, hogy ki számít annak, mindenkor az üzlet tulajdonosa dönti el.

 

Magyarországon így csinálják

A kezdeményezés hazai változatának egy “+1” felirattal ellátott kávé a jele. Budapesten nem csak kávét tehetünk függőbe; mivel a kezdeményezéshez rövid idő alatt rengeteg vállalkozás csatlakozott, ezért ajándékozhatunk hajvágást, állateledelt, péksüteményt, tortaszeletet, ebédet, fagyit, de akár írószert is. Sőt, esetleg pálinkát is, bár ezzel nem mindenki ért egyet. Viszont vannak olyan éttermek is, ahol az ember problémáit is meghallgatják – és nem is csak a hajléktalanokét.

Az adományozókban persze felmerülhet a kérdés, hogy valóban rászorulók kapják­e a plusz juttatást, úgyhogy Bulgáriában például kártyákkal, esetenként kupakokkal számolják a kifizetett, de el nem fogyasztott kávékat.

 

Miért olyan jó ötlet ez?

Bár sokak szeretnének jótékonykodni, esetleg nem biztosak abban, hogy adományuk a megfelelő helyre kerül. És ha megsajnáljuk is a kéregetőket, csak ritkán nyúlunk a zsebünkbe, hiszen nem feltétlenül készpénzt szeretnénk adni nekik – vagy éppen nem nyilvánosan. A +1 mozgalom erre talált megoldást, hiszen ez az adakozás diszkrét, kifinomult formája, mely garantálja, hogy a pénzünket jó célra fogják felhasználni.

Persze minden jó szándékkal vissza lehet élni, és vannak, akik hiányolják az ellenőrzést, mert visszaéléstől tartanak. Sokak szerint viszont éppen ez a bizalmon alapuló rend az, ami az egészet oly széppé és szerethetővé teszi.

 

Néhány technikai részlet: hol találom meg?

A kezdeményezésben résztvevő üzletek listája megtalálható a Suspended Coffee Magyarország internetes oldalán, míg a helyiségek ajtaján kihelyezett, fentebb említett „+1”-es jel tájékoztat az adományozási lehetőségről. A Google Maps applikációban külön +1­es térképen kereshetjük meg a számunkra legközelebb eső adományozási lehetőséget kínáló szolgáltatást, vállalkozást: goo.gl/9P6MGx


Magyar Mária, egyetemi tanársegéd
Menedzsment és Üzleti Kommunikáció Tanszék


Források

Kívül tágasabb, 2013, A felfüggesztett kávé igaz történet
http://kivultagasabb.blog.hu/2013/03/30/a_felfuggesztett_kave_igaz_tortenete

Dezse Balázs, 2013, +1 kávé ­ az adakozás új formája
http://welovebudapest.com/uzletek.szolgaltatasok/1.kave.az.adakozas.uj.formaja

K.E.I. Dunántúli napló, 2013, A „felfüggesztett kávé” mozgalom mára elérte a régiót is http://www.bama.hu/baranya/kozelet/a­felfuggesztett­kave­mozgalom­mara­elerte­a­reg iot­is­495855

Tossenberger Adél, 2013, Csak egy kávé – annak, aki elég bátor, hogy elfogadja
http://hvg.hu/kultura/20130409_adj_egyet_ajandekba

Suspended Coffee Magyarország, 2013,
https://www.facebook.com/adjegyetajandekba/posts/496819640383570