Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A diploma is lehet megtérülő befektetés – gazdasági szakok, Kecskeméten

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A nagyon sikeres november 27-i alapszakos Nyílt Nap után december 11-én a kecskeméti Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara elsősorban azokat a szülőket várja tájékoztatóra, akik érettségi előtt álló középiskolás gyermekeik egyetemi továbbtanulásáról szeretnének megalapozott döntést hozni.

 

A Neumann GTK őszi első Nyílt Napjára már az új Kecskeméti Campus épületében került sor november 27-én. A rendezvényre több, mint 250 látogató érkezett, elsősorban persze középiskolások, akik közül azonban sokakat szüleik is elkísértek. Dr. Németh Edit, a Kar oktatási dékánhelyettese szerint ez nem véletlen: az egyetemi továbbtanulásról való döntést általában a család együtt hozza meg, a szülők pedig sokszor más, távlatibb szempontokat is figyelembe vesznek, mint gyermekeik. December 11-én 15 órától kifejezetten a szülőknek, az őket érdeklő kérdésekre fókuszálva rendeznek tájékoztatót a Campus Izsáki út 5. szám alatti épületébe.

- Egy egyetemi diploma megszerzése akkor is igen jelentős családi kiadást jelenthet, ha valaki államilag finanszírozott képzésre nyer felvételt, a költség még számottevőbb, ha önköltséges alapon nyer a hallgató felvételt.  A diploma egyre inkább egyfajta befektetéssé válik, és bár a továbbtanulási irány megválasztásánál a bekerülési költség fontos tényező, de a megtérülés és a pályakezdőként elérhető havi jövedelem a költségeket hamar és többszörösen kompenzálja – emelte ki Dr. Tanács János tanszékvezető egyetemi docens, a Kar rektrutációs kampányának irányítója.

A mérlegelés során komoly szempontot jelentenek a költségeket csökkentő tényezők is.  E téren a Neumann GTK a térségben egyedülálló, komoly segítséget tud leendő hallgatóinak nyújtani.  Dr. Kárpáti József, a dékáni kabinet vezetője a Kar ECO ösztöndíjait említi, melyek segítségével a programban való részvétel követelményeit teljesítő hallgatók jelentősen csökkenthetik a tanulmányi kiadásaikat. Kiemelt ösztöndíj esetében összesen több, mint egymillió, az Alap ösztöndíj esetében pedig több, mint nyolcszázezer forint támogatás érhető el a hét félév során. 

A duális képzésbe bekapcsolódott hallgatóknak a tanulással párhuzamosan alkalmuk nyílik a munkaerőpiac által nagyra értékelt szakmai tapasztalat megszerzésére – erre Dr. Szívós László, a GTK vállalati kapcsolatokért és nemzetközi ügyekért felelős dékánhelyettese hívja fel a figyelmet. – Itt tehát nem pusztán a havi rendszeres jövedelem lehet a hallgatók számára vonzó, hanem az, hogy diplomájukat kézhez kapva máris jelentős nagyvállalatoknál, pénzintézeteknél eltöltött gyakorlati idővel fognak rendelkezni, az elhelyezkedési esélyeik nagymértékben javulnak és gyorsabb előmenetelre is számíthatnak – tette hozzá a dékánhelyettes. A november 27-i nyílt nap alkalmával megrendezett duális kerekasztalbeszélgetés során a GTK duális partnerei közül a Magyar Nemzeti Bank, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft és az Univer Product Zrt magas szintű képviselői beszéltek a duális képzés tapasztalatairól és adtak tanácsot az érdeklődő diákoknak ahhoz, hogy miként készüljenek a vállalati felvételire.

Sok érv szól tehát a Neumann GTK gazdasági alapszakjainak – Gazdálkodási és menedzsment, Kereskedelem és marketing, Pénzügy és számvitel és Nemzetközi gazdálkodás – választása mellett, a legfontosabb azonban talán az Egyetem és a Kar egyre növekvő presztízse, a képzés magas szintje és professzionális szervezettsége és az itt megszerzett, gyakorlat-orientált tudás munkaerőpiaci értéke. Mindehhez, mondja dr. Pázmándi Kinga, a GTK dékánja, az új Kecskeméti Campus épülete a legmodernebb, 21. századi feltételeket biztosítja. – Minden, gyermeke jövőjéért felelősséget érző szülőt arra bátorítanék, jöjjön el a december 11-i Nyílt napra, s minderről győződjék meg személyesen. Természetesen várjuk a középiskolásokat is. A tájékoztatók után lehetőség lesz kérdések feltételére – munkatársaimmal azon leszünk, hogy egy igen fontos, közös döntés meghozatalában mindenben a családok segítségére legyünk.