Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A diploma növeli a boldogulás esélyeit - Tudósítás január 23-i nyílt napunkról

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

2018. január 23-án az első alkalom sikerét is felülmúló nyílt napot tartottunk. Minden eddiginél több érdeklődő jött el, hogy a tájékozódjon az új lendületet nyert kar gazdasági képzéseit és rendkívüli ösztöndíjrendszerét illetően.

 

„Én is első generációs diplomás vagyok. De azért van diplomám, mert a szüleim fontosnak tartották”

Tanács János, a Menedzsment és Üzleti Kommunikáció Tanszék vezetője a nap házigazdájaként egy beismeréssel és egy inspiráló gondolattal indította a nyílt napot. Elmesélte, hogy első generációs diplomás, aki szüleinek köszöntheti a lehetőséget, és megosztotta a hallgatósággal azt a gondolatot, hogy a tudás az egyetlen dolog, amit egy embertől nem lehet elvenni. Fontosnak tartotta, hogy az emberi és szakmai minőség az élet bármely területén elismerésre méltó, és ezt a minőséget nem szabad a diplomával mérni. Ugyanakkor a diploma számottevően növeli az esélyét az anyagi és szakmai boldogulásnak.

Érdekes adatokat hozott arra vonatkozóan, hogy a diplomával, különösen a gazdasági diplomával rendelkezők könnyebben és gyorsabban találnak munkát, mint diplomával nem rendelkező kortársaik. A gyors elhelyezkedés mellett az éves keresetekben is jelentős különbség van. Átlagosan egy alapképzéses diplomával 1,5 millió forinttal, mesterdiplomával 3 millió forinttal lehet többet keresni, mint diploma nélkül.

„A legjobb tanácsom tanárként, hogy szerezz diplomát bárhol. Úgy vélem, hogy gazdasági alapképzéseink minősége és rendkívül kedvező ECO ALAP és ECO KIEMELT ösztöndíjrendszerünk ehhez kiváló ugródeszkát biztosít.   

 

A műszaki menedzser alapszak egyfajta „jolly joker”

Németh Edit oktatási dékánhelyettes bepillantást engedett a középiskolás szemmel oly csodás és különös egyetemi élet rejtelmeibe.

Támpontokkal szolgált, hogyan lehet jól választani az NJE Gazdaságtudományi Karának alapképzései: a gazdálkodási és menedzsment, a nemzetközi gazdálkodás, valamint a pénzügy és számvitel alapszakok között.

 

Részletesen bemutatta a GAMF Műszaki és Informatikai Karával közösen gondozott és a 2018 őszétől megújuló műszaki menedzser alapképzést is. Műszaki menedzser végzettségével a háta mögött hiteles volt tőle hallani, hogy a műszaki menedzser alapszak egy aduász: állami ösztöndíjas képzésben végezhető, műszaki és gazdaságtudományi ismeretekkel is felvértez, meghagyja a műszaki és gazdasági területek közötti választás későbbi lehetőségét, és hidat képez a két terület között.

 

Duális képzés: pályakezdők szakmai gyakorlattal

Suba Edina, a nemzetközi és duális kapcsolatok kari referense a duális képzéssel kapcsolatban kiemelte, hogy a kettős egyetemi és vállalati képzés egyik legnagyobb előnye, hogy a végzett hallgatók már jelentős munkatapasztalattal is rendelkeznek.

Mivel szakmai múlttal bíró pályakezdőkként lépnek a munkaerőpiacra, többségük a diploma megszerzésével együtt állásajánlatot is kap az őt képző vállalattól.

 

Közgazdász mester-diploma, nem csak közgazdászoknak!

Szívós László vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes ízelítőt adott az egyetemi előadások hangulatából. Előadása megmutatta, milyen kemény, kézzelfogható pénzügyi és számviteli ismeretekre tehetnek majd szert leendő hallgatóink. Végzettségük révén képesek lesznek lebuktatni a pénzügyi kimutatások manipulációit vagy az adatok meghamisítását, ezzel pedig jelentős veszteségektől óvhatják meg a cégeket.

Előadásának zárásaként a 2018 szeptemberétől már Kecskeméten is elérhető, nemzetközileg elismert közgazdasági mester diplomát adó MBA (Master of Business Administration) képzés előnyeiről beszélt. A magyar nyelven folyó MBA mesterképzés sajátossága, hogy az oktatásszervezési megoldások révén munka mellett is könnyen végezhető, valamint, hogy nyitott kapukkal várja a nem csak közgazdasági, hanem például jogi, agrár, pedagógiai, orvosi, műszaki, informatikai stb. végzettséggel rendelkező jelentkezőket.