Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A diákhitel új korszaka – nem árt, ha tudod II

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Az előző bejegyzésben azt mondtuk el, hogy milyen pénzügyi megfontolások állhatnak a diákhitel felvétele mellett – tehát miért lehet érdemes felvenni. Most pedig lássunk néhány konkrét részletet ismét csak az üzleti tervezés alapvető módszereit alkalmazva, amikről tanulhatsz is nálunk.


Diákhitel 2: ha az NJE gazdaságtudományi képzésére jössz

A Diákhitel 2 «https://www.diakhitel.hu/erdeklodom/diakhitel2/a-diakhitel2-jellemzoi.html»-t jelenleg 0%-os kamat mellett lehet felvenni a tandíj fedezésére. Ez az NJE gazdasági szakok esetében félévente max. 240.000,- Ft-ot jelent. A gazdasági diplomák esetén ezt a hitelt - ahol nagy eséllyel fogsz gyorsan elhelyezkedni és nagy eséllyel fogsz többet keresni, mint diploma nélkül - még akkor is érdemes lehet felvenni, ha nincs likviditási problémád, hiszen ha BSc szinten 6 féléven át összesen 1,68 MFt tartozást halmozol fel, akkor az várhatóan akár az első évi diplomás többlet bérből - ami átlagosan évi bruttó 2,26 MFt - vissza tudod majd fizetni. (Tehát abból a pénzből, amivel többet keresel majd a középfokú végzettséggel végezhető munkákhoz képest.) De bizonyára nem akarod, hiszen ez a pénz pl. bankban lekötve is többet hoz, miközben a visszafizetendő összeg értéke az infláció miatt egyre csak csökken. A Diákhitel 2 kamat mértéke ugyan megváltozhat később, de a jelentős állami támogatás miatt mindig hasonlóan előnyös marad. MSc szinten 4 féléven át összesen 1,2 millió Ft hitelt halmozhatsz fel, amit szintén az első évi MSc-s többlet bérből - ami átlagosan bruttó 1,8 millió Ft - vissza tudod fizetni.

 

Diákhitel 1: nem ugyanaz

A Diákhitel 1 https://www.diakhitel.hu/erdeklodom/diakhitel1/a-diakhitel1-jellemzoi.html bármire elkölthető, és félévente max. 250 EFt vehető fel. Ennek a kamata jelenleg 2,3%. Ez a hitel semleges: se nem nyersz vele, se nem vesztesz, de ha likviditási problémád van, ezzel a hitellel áthidalhatod. Legfeljebb a második évi többlet béredből majd ezt is előtörleszted.

Kockázatok

Hitelt csak úgy szabad felvenni, ha tisztában vagy vele, hogy azt később vissza fogod tudni fizetni. Az üzleti életben erre egy likviditási tervet szoktak készíteni, ahol megbecsülik, hogy mekkora bevételekkel szemben milyen kiadások férnek bele, és csak akkor adják meg a hitelt, ha a bevételek bőven fedezik az összes kiadást. A magán hiteleknél hivatalosan nem kell ilyen terveket készíteni, ezért is hallani annyi panaszt arról, hogy a törlesztőrészletek fizetése mennyire megterhelő. Ez a teher különösen akkor válik elviselhetetlenné, ha párhuzamosan több hitelt is törleszteni kell. Tehát ne kövesd el ezt a hibát! Tájékozódj a lehetőségeidről (pl. jelenlegi munkalehetőségek és későbbi diplomás állások, életszínvonal okos megválasztása stb.), tervezd meg a jövődet, és hozz tudatos, felnőtt döntést!

További technikai részletek

A hitel a folyósítás napjától kamatozik, a felhalmozott kamatokat az év végén írják hozzá a tartozásodhoz. Az igényelt összeget havi részletekben, vagy a félév második hónapján egy összegben kapod meg. Törlesztened majd a hallgatói jogviszonyod megszűnése (legkésőbb a 35. életéved betöltése) utáni 4. hónaptól kell. A havonta fizetendő törlesztőrészleted nagysága az első két évben a minimálbér 6%-a, ezt követően pedig a bruttó jövedelem 6%-a lesz. Ha nem tudod fizetni a törlesztőrészleteket, akkor egyszer kérhetsz fél év türelmi időt. Ha felmondod a szerződést, akkor 8 napon belül egy összegben kell kifizetned a tartozást.

És ami a legfontosabb: a hitel futamideje alatt bármikor lehetőséged van – külön utalással – korlátlanul és külön költségek felszámítása nélkül előtörleszteni. Mivel a diplomás többletbéred bármelyik évben elegendő arra, hogy az összes tartozásodat visszafizesd, ezzel a lehetőséggel szinte minden tőled független kockázatot elkerülhetsz.