Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A Diákhitel új korszaka – nem árt, ha tudod I.

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail


A hitelekkel kapcsolatban gyakran összekeverik a likviditási problémákat a gazdaságossági problémával. Az előbbi arról szól, hogy „nincs pénzem, de most kellene nagyon”, az utóbbi pedig arról, hogy „mennyivel kell többet visszafizetni?”. Ha a két kérdést elválasztjuk, végül nagyon egyszerű következtetéseket kapunk. A pénzügyi tudás arra is jó, hogy e-téren megfontolt döntéseket tudjunk hozni.


Fogyasztási vs befektetési hitel

Mobiltelefont, személyautót, lakást szinte biztosan nem érdemes hitelből vásárolni, hiszen a kölcsön alapkamatán túl még a banknak járó költségeket is meg kell fizetned. Az előbbi azért jár, mert egy későbbi költekezésedet előrébb hoztad, az utóbbi pedig azért, mert a bank azzal foglalkozik, hogy egy általad el nem érhető pénzforrást kiközvetít neked és intézi az ezzel járó összes munkát.

Tipp: a Diákhitelek feltételei nagyot változtak, így a korábbi ezzel foglalkozó cikkek jó része elavult. Ha – nagyon helyesen – tovább tájékozódsz, akkor kereséskor szűkíts a friss oldalakra pl. így: „diákhitel 2017...” Így csak a 2017-től megjelent jelenlegi kondíciókra vonatkozó cikkeket fogod látni. 


Telefont veszel vagy diplomát szerzel?

Lehet, hogy úgy érzed, most azonnal szükséged van pl. egy jó telefonra. Ez egy tipikus likviditási probléma: úgy akarsz fogyasztani, hogy (még) nincs rá pénzed. Ha úgy gondolod, hogy később megteremted azt a pénzt, akkor a banknak fizetett többletet (legyen ez kamat, vagy pl. ügyintézési díj) felfoghatod úgy is, mint az azonnali likviditásod ára. Így vásárolni ugyanannyira hétköznapi döntés, mint amikor megveszed a legújabb mobitelefont, miközben az eggyel korábbi modell olcsóbb, vagy ha téliszalámit vásárolsz parizer helyett. A fogyasztási hiteleknél az a legnagyobb kérdés, hogy tényleg sikerül-e probléma nélkül visszafizetni a kölcsönt.

Más a helyzet egy jó diploma esetében! A diploma: befektetés. A megszerzése kiadásokkal jár, de a diplomával több pénzt lehet keresni, mint nélküle. Míg pl. a mobiltelefon pár éven belül elértéktelenedik, a diplomád a szakmai tapasztalatoddal egyre értékesebbé válik. Ha likviditási problémád van, akkor itt nagyon jó eséllyel számíthatsz arra, hogy azt a pénzt, ami éppen nem áll rendelkezésedre, később könnyedén meg tudod majd keresni. Sőt, az új szabályok szerint a Diákhitelek költsége elhanyagolhatóvá vált, így csak annyit fizetsz vissza, amennyit kölcsön kértél.

 

A következő részben a konkrét diákhiteleket ismertetjük.