Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

2021-ben is a Diákhitel a segítség? Mutatjuk, hogyan I. rész

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Soha nem voltak még olyan alacsonyak a diákhitelek költségei, mint most. A pénzügyi tudás arra is jó, hogy e téren megfontolt döntéseket tudjunk hozni. Hogy segíthessünk nektek, körbejárjuk ezt a témát egy kicsit alaposabban, két részletben.

 

A hitelekkel kapcsolatban gyakran összekeverik a likviditási (fizetőképességi) problémákat a gazdaságossági problémával. Az előbbi arról szól, hogy „nincs pénzem, de most kellene valamire nagyon”, az utóbbi pedig arról, hogy „Mennyivel kell majd többet visszafizetni és megéri-e vállalni a költségeket?”. Ha a két kérdéskört elválasztjuk, végül nagyon egyszerű következtetéseket kapunk.


Fogyasztási vs befektetési kölcsön

Fontold meg, hogy mobiltelefont, személyautót, más olyan fogyasztási cikket, ami veszít az értékéből, megveszel-e hitelre. Néhány igazán jó ajánlattól eltekintve pénzügyi szempontból nem érdemes ilyen termékeket hitelből vásárolni, persze ettől még lehetnek olyan körülményeid vagy vágyaid, amelyeket máshogyan most nem tudsz finanszírozni. Ha tehát eldöntötted, hogy valamire feltétlenül szükséged van, de azt most nem tudod saját pénzedből kifizetni, akkor jön a gazdaságossági kérdés. Ezen célok azonnali elérésének ugyanis ára van. A kölcsön kamatán túl még a banknak járó költségeket is meg kell fizetned, s mire kifizetted, az addig használt dolog értékvesztése is nálad jelentkezett. A kamat azért jár, mert egy későbbi költekezésedet a bank pénzéből előrébb hoztad, ez a pénz használatának ára, az utóbbi pedig azért, mert a bank azzal foglalkozik, hogy egy általad el nem érhető pénzforrást kiközvetít neked és intézi az ezzel járó munkát.

Tipp: Elsőre szuperül hangzik, ha egy fogyasztási cikket 0% THM-re vagy „ingyen hitelre” kapsz meg részletre, igaz? De győződj meg róla, hogy a vételára se legyen magasabb, mint máshol, más kereskedőnél a piacon. Lehet, hogy nulla kamat és költség mellett ugyanis jóval drágább áron árulják, és így a futamidő végén mégis ugyanannyit fizettél. Számolj, nézz körül, utána dönts!


Telefont veszel vagy diplomát szerzel?

Lehet, hogy úgy érzed, most azonnal szükséged van pl. egy jó telefonra. Ahogyan fentebb magyaráztuk, ez egy tipikus likviditási probléma: úgy akarsz fogyasztani, hogy (még) nincs rá pénzed. Ha úgy gondolod, hogy később megteremted azt a pénzt, akkor a banknak fizetett többletet (legyen ez kamat, vagy pl. ügyintézési díj) felfoghatod úgy is, mint az azonnali likviditásod ára. Így vásárolni ugyanannyira hétköznapi döntés, mint amikor megveszed a legújabb mobiltelefont, miközben az eggyel korábbi modell olcsóbb, vagy ha drágább téliszalámit vásárolsz parizer helyett. A fogyasztási kölcsönöknél az a legnagyobb kérdés, hogy tényleg sikerül-e probléma nélkül visszafizetni.


Más a helyzet egy jó diploma esetében! A diplomád: a befektetésed! A megszerzése kiadásokkal jár, de a diplomával több pénzt lehet keresni, mint nélküle. Míg pl. a mobiltelefon pár éven belül elértéktelenedik, a diplomád a szakmai tapasztalatoddal egyre értékesebbé válik. Ha likviditási problémád van, akkor itt nagyon jó eséllyel számíthatsz arra, hogy azt a pénzt, ami éppen nem áll rendelkezésedre, később könnyedén meg tudod majd keresni.

A 2021-as új szabályok szerint a Diákhitelek költsége elhanyagolhatóvá vált, így valóban szinte csak annyit fizetsz vissza, amennyit kölcsön kértél, ráadásul kicsi havi részletekben.

A következő részben a konkrét diákhiteleket ismertetjük, megmutatjuk, mi és hogyan éri meg.A következő részben a konkrét diákhiteleket ismertetjük, megmutatjuk, mi és hogyan éri meg.Dr. Kárpáti Jószef, PhD, egyetemi docens, stratégiai dékánhelyettes
Menedzsment és Üzletijog Tanszék