Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

2019-re közel négyszeresére nőtt a Neumann János Egyetem GTK-ra jelentkező hallgatók száma

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Rekordlétszámú új beiratkozóval kezdi meg a 2019-2020-as tanévet a kecskeméti Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara: a tegnap nyilvánosságra hozott adatok szerint 211 alap- és mesterszakos hallgató nyert felvételt az ország egyik legdinamikusabban fejlődő egyetemének gazdasági képzéseire: az itt tanuló egyetemisták száma ezzel már jócskán meghaladja majd a négyszázat.

 

A Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kara a Kecskeméten 2016-ban elkezdődött gazdasági  képzésből kinőve 2018-ban alakult meg. Létrejöttét elsősorban annak az igen jelentős igénynek köszönhette, mely az üzleti élet képviselői és a vállalkozások részéről a közép-magyarországi régióban, elsősorban Bács-Kiskun megyében és a megyeszékhelyen a magasan képzett gazdasági és pénzügyi szakemberek iránt mutatkozott. „A kecskeméti képzési portfóliót úgy állítottuk össze, hogy a legnépszerűbb gazdasági szakokon való diplomázást, a munkáltatók által leginkább keresett gazdasági munkakörökhöz szükséges képesítések megszerzését tegyük elérhetővé.” - mondja Pázmándi Kinga, a Kar dékánja. „Az Egyetemtől, a várostól és támogatóinktól az induláshoz igen sok segítséget kaptunk, és természetesen a szülőktől, a hozzánk jelentkező középiskolásoktól is, akik sok esetben más, jól ismert gazdasági karokkal szemben választották az induló kecskemétit. Köszönjük a bizalmat - reméljük, a közben eltelt időben sikerült azt megszolgálnunk.”

A 2016-os első évfolyam közel 60 alapszakos nappali hallgatóval indult, ahogy a 2017-es is - a 2018-ban a beiratkozók száma a mesterszakos hallgatókkal együtt azonban már 155-re nőtt. A kecskeméti képzések iránti érdeklődés országos viszonylatban is jónak volt mondható, egyes területeken pedig egyenesen kiemelkedőnek: a Kar a világ legtekintélyesebb üzleti diplomáját elérhetővé tevő Master of Business Administration (MBA) mesterszakjára közel hetvenen jelentkeztek, ezzel - két, nagy hagyományokkal rendelkező budapesti egyetem után - Kecskemét az ország harmadik legnagyobb MBA-képzőhelye lett. Németh Edit, a kar oktatási dékánhelyettese a Neumann GTK sikerének fő titkát a szakmai munkában, a képzési rendszer folyamatos továbbfejlesztésében látja. „A kecskeméti gazdaságtudományi képzés a négy, országosan legnépszerűbb gazdasági alapszakon (nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing) a legnívósabb fővárosi képzésekkel azonos színvonalú tudás megszerzésének lehetőségét kínálja az ide felvételizőknek. Minden szakunknak van valami speciális vonzereje - a nemzetközi gazdálkodás esetében ez például az erős nyelvi képzés, a pénzügy és számvitel esetében a munkába állás után elérhető kiemelkedően magas jövedelem -, mint ahogy mesterképzéseinknek is. Az MBA esetében ez a hatalmas presztízs és a megszerzett üzleti-pénzügyi-irányítási ismeretek átfogó volta, a nemzetközi gazdálkodás esetében a multinacionális vállalati közegben való helytállásra való felkészítés: két fontos érv amellett, hogy a nálunk végzett alapszakosok folytassák tanulmányaikat, vagy a gyakorlatban már bizonyított szakemberek akár több év eltelte után frissítsék fel, hozzák naprakészre az egyetemen szerzett tudásukat.

Szívós László nemzetközi és vállalati kapcsolatokért felelős dékánhelyettes a jelenleg 76 hallgató részvételével folyó duális képzési rendszer jelentőségét emeli ki. „Magyarországon az elsők között 2012-ben a Neumann János Egyetemen indult duális képzés két nagy autóipari cég közreműködésével. A kecskeméti modell azóta országos szinten is példaértékűvé vált, az itt szerzett tapasztalatokat a duális képzési típus más hazai intézménynél történő bevezetésénél is felhasználták. Továbbra is nagy sikerrel indulnak a GTK-n is duális képzések: jelenleg 76 hallgatónk vesz részt a programban. 2019. szeptembertől már három szakon - gazdálkodási és menedzsment, pénzügy és számvitel, kereskedelem és marketing - biztosítjuk a bekapcsolódási lehetőséget. E képzési rendszer nagy előnye, hogy már az egyetemi évek alatt - pénzkereseti lehetőség mellett - jelentős szakmai gyakorlat megszerzését teszi lehetővé, mely a munkaerőpiacon a nálunk végzett hallgatók elhelyezkedési esélyeit is nagy mértékben megnöveli.”

Az idén ősszel rekordlétszámú új hallgató, 211 fő kezdi majd meg az egyetemen tanulmányait. Pázmándi Kinga dékán szerint 2019 mindenképpen fordulópont a Neumann Gazdaságtudományi Karának életében - s nem csak a rekordszámú jelentkező miatt. „Az elmúlt két évben bebizonyosodott, hogy jó úton járunk, képzéseink nem csak a kecskeméti fiatalok számára jelentenek vonzó lehetőséget, de ez egész régióból, sőt: Budapestről és az ország távolabbi tájairól érkező hallgatóknak is. Szeptemberben az oktatás már várhatóan az ország legújabb, legmodernebb egyetemi campusán, az új, Izsáki úti épületben kezdődik majd meg, mely képzés feltételeiben valódi minőségi ugrást jelent. Ami nem változik, a magas szakmai színvonal és a hallgatóinkra való odafigyelés: számunkra személyes ügy, hogy minden hozzánk beiratkozott fiatal értékes tudást és diplomát szerezzen, hogy megtalálja az életben a számításait: a nálunk végzetteket mi a sikerre készítjük fel.”