Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Nem csak a gazdasági képzések vonzóak Kecskeméten, de már az itt tanulás lehetősége is”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail


A most véget ért, 20. Educatio Szakkiállítás és Vásáron természetesen ott volt a Neumann János Egyetem is: a Gazdaságtudományi Kar oktatókból és hallgatókból álló lelkes csapatának vezetőjét, dr. Németh Edit oktatási dékánhelyettest kértük meg arra, hogy vonja meg az eseményekben gazdag három nap gyorsmérlegét.

 

- Sikeres, és nagyon tanulságos volt számunkra az idei Educatio. Ahogy azt már tavaly és tavalyelőtt is tapasztaltuk, a kecskeméti gazdasági képzések iránti érdeklődés megnövekedése nem csak a közép-magyarországi régióban, szűkebb környezetünkben érzékelhető, hanem már országosan is.  Naponta három-négyszáz látogatója volt a standunknak, érettségi előtt álló középiskolások, szülők, sőt, iskolai csoportok is jöttek, akik szerettek volna többet megtudni szakjainkról, a kecskeméti tanulási és kollégiumi elhelyezési lehetőségekről – mondja a dékánhelyettes.

Ahogy a kiállításon tapasztalták, az új Campus átadásának és a kecskeméti gazdasági szakok gyors felfutásának híre széles körben vált ismertté, a már egyetemi város rangját elért, élhető és szerethető Kecskemét pedig kiemelt célponttá vált. A Neumann GTK-n a legnépszerűbb gazdasági alapszakok – a  Gazdálkodási és menedzsment, a Kereskedelem és marketing, a Pénzügy és számvitel és a Nemzetközi gazdálkodás – mindegyike elérhető. Méghozzá – s ezt több nagynevű fővárosi egyetem sem mondhatja el magáról – duális képzésben is, ami úgy a szülők, mint a leendő egyetemisták számára komoly vonzerőt jelent. – Úgy tapasztaltuk, hogy az egyetemi évek alatt megszerezhető szakmai gyakorlat legalább olyan fontos érv lehet a választásban, mint a kiszámítható havi jövedelem lehetősége – aki nálunk, „duálisban” végez, egy-egy területen az elméleti tudás mellett már jelentős tapasztalattal is rendelkezik, amit a munkáltatók nagyon kedvezően értékelnek – fejtette ki dr. Németh Edit.

A nem kecskeméti vagy városkörnyéki hallgatók számára természetesen fontos kérdés, hogy tanulmányaik idején hol, mennyiért, milyen körülmények között tudnak majd élni: a Neumann szerencsére ezen a téren is jól áll. – Külön szórólapot készítettünk az Educatiora, mely a kollégiumi elhelyezési lehetőségeket, a várható költségeket mutatta be. Két kollégiumunkban havi 11 000 illetve 16 000 forintért tudunk elhelyezést biztosítani, az egyetemi évek alatt a megélhetési költségek pedig itt jóval alacsonyabbak, mint Budapesten vagy más megyeszékhelyeken. A képzési költségeket jelentősen csökkenteni tudja a hallgatóink számára nyitott ECO ösztöndíj programunk is, mely – a tanulmányi eredményektől függően – önköltséges hallgatóinknak félévenként 120 vagy 150 000 forint tandíjkedvezményt, az államilag finanszírozott képzésben résztvevők számára pedig 30 000 forintnyi tényleges kifizetést jelent.

A dékánhelyettes nagy eredményként értékelte, hogy a Neumann János Egyetem viszonylag fiatal Gazdaságtudományi Kara 2020-ra felkerült a hazai gazdasági képzések országosa palettájára, s ami népszerűségét illeti, máris számos, nagy hagyományokkal rendelkező egyetemet utasított maga mögé – ebben azonban dr. Németh Edit szerint nagy szerepe van magának a felsőoktatás fejlesztése mellett elkötelezett városnak is. – Nem csak a gazdasági képzések vonzóak Kecskeméten, de már az itt tanulás lehetősége is. Mi a GTK-n a magunk részéről ehhez a magas szintű, gyakorlatorientált oktatást, az elkötelezett szakmai munkát és hazánk legmodernebb, legújabb egyetemi kampuszának egyedülálló lehetőségeit tudjuk hozzá tenni. A Kecskeméten szerzett gazdasági diploma már ma is komoly értéket képvisel, jó elhelyezkedési lehetőséget, magas induló fizetést és biztos szakmai előmenetelt jelent – ezt erősítette meg az Educatio három napján tapasztalt érdeklődés, a képzéseink iránt megnyilvánuló kiemelkedő figyelem is. – zárta a dékánhelyettes asszony a beszélgetést.