Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

"Innovációra Magyar!" konferencia-beszámoló

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A múlt heti konferenciáról Hegedűs Dániel hallgatónk készített élménybeszámolót, melyet alább tolmácsolunk...

A konferencia 9 órakor kezdődött a kecskeméti Four Points by Sheraton Hotel és Konferenciaközpontban. Az első egy óra megérkezéssel, ismerkedéssel telt el. Minden résztvevő kávézott, sütizett, beszélgetett egymással. Volt szerencsém több neves, magasan képzett emberrel megismerkedni, akikkel fontos gazdasági kérdésekről elmélkedtünk. Mindenki barátságos, nyitott, kedves volt, nem okozott számomra problémát idegenekkel ismerkedni.

A konferencián számos érdekes előadást hallgathattam meg. Például rögtön a nyitóbeszédeknél, a Makronóm Intézet legfrissebb kutatása bemutatta, hogy mitől is sikeresek a nyertes magyar vállalkozások. A kutatás lényege, hogy a ‘”győztesek” innovátorok, keresik az exportlehetőségeket, dedikált munkaerőt alkalmaznak az innovációra, kapcsolatot tartanak magyar egyetemekkel, többet költenek munkavállalóikra, mint az átlag.

A 10:30-kor kezdődő panelbeszélgetés résztvevőitől, akik egyébiránt a változásmenedzsment és vállalatfejlesztés szakértői, megtudhattam, hogy KKV-k számára az innováció nem lehetőség vagy kockázat, hanem muszáj, szükség.  

A 11:00-kor kezdődő panelbeszélgetés során a Gazdasági Versenyhivatal munkatársai fontos információkat osztottak meg az árstoppal és az új akciószabályokkal kapcsolatban, melyek május 28-tól lépnek érvénybe.

Ezt követően dr. Nagy Zoltán Gábor meglepte a közönséget egy kis játékkal. Minden jelenlévőnek adott egy zacskó lego-t, amiben 6 db lego kocka volt. A feladat az volt, hogy rakjunk ki ezekből a kockákból egy kacsát. Kinek jobban, kinek kevésbé sikerült, de mindenki kacsája egyedi és különböző volt. Ez a példa arra világított rá, hogy bár a mesterséges intelligencia rengeteg téren túlszárnyalja az embert, hiányzik belőlük a kreativitás, így a problémamegoldó készség is. Jancsa-Pék Judit pedig előirányozta azokat a trendeket, melyek a pénzügyi, adózási és jogi területeket érintik majd a jövőben a digitális megoldások, és mesterséges intelligencia egyre fokozódó jelenlétének köszönhetően.

Az ebédszünetben a Konferenciaközpont jóvoltából fantasztikus vendéglátásban volt részünk, különböző ételek, italok, desszertek álltak rendelkezésünkre. Lehetőségem volt dr. Kerekes Györggyel, a Makronóm Intézet szakmai vezetőjével beszélgetni, aki segített nekem az MNB versenyére készült videós bemutatómmal kapcsolatban.

Délután egy fergeteges, vicces előadásban volt részem, ahol az ActionLab képviselői bemutattak egy új továbbképzési módszert. Az unalmas, monoton e-learning helyett egy új módszert alkottak meg, melynek során egy profi sorozat megnézésével, ehhez kapcsolódó interaktív játékok, quiz-ek megoldásával sajátíthatták el a továbbképzésben résztvevők a szükséges információkat.

A következő panelbeszélgetésben Magyarország külkereskedelmi kapcsolatairól hallottam érdekes információkat. Ezután Ács Zoltán előadásában tanulhattam a legmodernebb gazdasági gyártó-forgalmazó-fogyasztó modellekről.

14:30-tól Szalay-Berzeviczy Attila adott át ismereteket világháborúk hatodik hadszínteréről, valamint a világgazdaság helyzetéről és kilátásairól többek között az ukrán-orosz háború eseményeinek tükrében.

Összességében a konferencián rengeteg hasznos ismeretet sajátíthattam el, érdekes információkat hallottam, rengeteg emberrel ismerkedhettem meg. A helyszín, étel, ital fantasztikus volt. Szívesen vennék részt bármikor hasonló jellegű konferencián.