Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„Amit én elszámolok a könyveinkben, az a gyár élete maga”

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

A számvitel nem csak komoly dolog, de szép és izgalmas is lehet - Szűcs Gabriellával, az ország egyik legnagyobb, multinacionális hátterű vállalatának számviteli és adózási vezetőjével, a Neumann GTK MBA szakos hallgatójával beszélgettünk.

 

A Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. Magyarország egyik legnagyobb vállalata, Bács-Kiskun megye legnagyobb befektetője, de egyben a világ egyik legismertebb, a gépkocsigyártásban az elsők közé tartozó multinacionális vállalati családjának része is. Mottójuk, hogy a legjobb minőségű autókat csak a legfelkészültebb csapat tudja előállítani. Az Önöknél dolgozó leendő menedzserek, gazdasági, pénzügyi szakemberek kiválasztása szempontjából mennyire fontos a képzettség, a szakmai háttér?

Természetesen fontos, hogy az adott területen szakirányú képzettséggel rendelkezzenek, és előny a már másutt megszerzett szakmai gyakorlat is. Van a cégnek is egy belső képzési- és követelményi rendszere, amely azonban már inkább a napjainkban a menedzserektől elvárt követelményekhez igazítottunk – elsősorban ahhoz, hogy a nemzetközi környezetben sikeresek tudjanak lenni, hogy egy olyan vállalatnál érvényesülni tudjanak, ahol a minőség, az innováció és a fenntarthatóság alapelveknek minősülnek. A mi vállalatunknál teljesen normális, hogy a napi munka során idegen nyelven kommunikálunk a külföldi kollégáinkkal, ami egyben azt is lehetővé teszi, hogy anyanyelvi környezetben fejlődjünk. A hivatalos üzleti munkanyelvünk a német, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a vállalati nyelvoktatásra is. Ha pedig valaki vezető szeretne lenni nálunk, fontosnak tartjuk, hogy rendelkezzen megfelelő empátiával, tudjon irányt mutatni, hitelesen képviselje a vállalati irányelveket, és strukturált megoldásokkal tudja kezelni a felmerülő új kihívásokat. Bármilyen előképzettséggel érkezik tehát hozzánk valaki, azt itt mindenképpen erősíteni és fejleszteni tudja.


Tavaly októberében indult el saját képzési központjuk, a Mercedes-Benz Academy Kecskemét, ahol elsősorban a duális képzésben résztvevők végzik gyakorlatukat. Az üzleti gazdaságtan területén ez hány szakot, hány hallgatót érint? Mit vár a vállalat ezektől a hallgatóktól, s mi az, amiben a hallgatók szakmai előmenetelét segíteni tudja?

2018 októberében nyílt meg nálunk a Mercedes-Benz Academy Kecskemét, mely csakugyan egy nagyon színvonalas, jó technikai feltételekkel rendelkező intézmény arra, hogy a duális képzésben résztvevő hallgatóink gyakorlati képzését támogassa. Jelenleg a duális képzésben több mint háromszázan vesznek részt, közülük 87-en érkeztek Neumann János Egyetemről, legtöbben műszaki területről. A GTK hallgatóinak gyakorlati képzése a megfelelő vállalati szakterülethez rendelve történik: ha valaki például pénzügy-számvitel szakra jár, az hozzánk, a pénzügyi csoporthoz kerül majd beosztásra. Úgy gondolom, a hallgatóknak nagy előnyt jelenthet, ha az egyetemen tanultakat a gyakorlatban is kipróbálhatják és már a képzés ideje alatt beleszokhatnak a munka világába is. Az itteni képzési programjuk az egyetemihez igazodik, olyan feladatokat kapnak, amihez valamilyen tárgy keretében már elméleti ismerettel rendelkeznek. Mindemellett gyakran nyílik lehetőségük arra, hogy különböző témákat céges környezetben prezentáljanak, illetve gyakorolják az idegen nyelvet. Az, hogy mindezt egy olyan nemzetközi üzleti környezetben tapasztalják meg, ahol sokszor a feladatokat külföldi kollégákkal szoros együttműködésben oldjuk meg, további előnyt jelent. Az, hogy egy vállalat egy nemzetközi konszern részeként működik, a számvitel szempontjából is további speciális kihívásokat teremt: ezért örülünk annak, ha a hozzánk érkező fiatalok már az egyetemen erős nemzetközi számviteli alapokat kapnak.


Hogy látja, miért érdemes ma egy a pályaválasztás előtt álló, 17-18 éves fiatalnak a számvitelben gondolkodnia? Mennyire izgalmas ez a szakma, mennyire lehet vonzó az egyetemistáknak és leendő egyetemistáknak?

Én mindig nagyon szerettem azt, amit csinálok. Közgazdasági szakközépiskolába jártam, és számomra egyértelmű volt, hogy számvitellel, majd később könyvvizsgálattal szeretnék foglalkozni. A diploma megszerzése után kezdetben egy könyvvizsgáló cégnél dolgoztam, és a megfelelő gyakorlati idő után jelentkeztem a könyvvizsgálói képzésre. Később egy középvállalatnál számviteli területen voltam csoportvezető, majd, mikor a Mercedes-gyár elindult Kecskeméten, egy hirdetésre jelentkezve kerültem könyvelőként ide. Ma már egy 14 főből álló részleget irányítok, mely nem csak a számvitelért, de az adóügyekért is felel. Ha kinézek az ablakon, nem csak a gyárudvart, az embereket látom, meg hogy autókat gyártunk, de azt is, hogy ezeket le kell fordítani a gazdaság, a számok nyelvére is. Amit én elszámolok a könyveinkben, az a gyár élete maga, és ez számomra mindig érdekes és izgalmas volt.


Napi munkája nyilván rengeteg elfoglaltsággal jár, mégis úgy döntött, hogy jelentkezik a Neumann GTK MBA képzésre. Mi volt ennek a döntésnek a háttere, mit vár a képzéstől, s mennyire tartja az itt tanultakat hasznosnak, a munkája során hasznosíthatónak?

Maga a döntés akkor született meg, amikor a duális képzésbe bevont hallgatók kiválasztásakor elkezdtünk együtt dolgozni az Egyetemmel: úgy éreztem, nekem is szükségem van ismereteim szélesítésére és felfrissítésére. Amiért az MBA-t nagyon jónak tartom, az az, hogy mindazokat az ismereteket, amiket korábban nagyrészt külön-külön már megszereztem egy nagy, összefüggő rendszerbe foglalja, és olyan tevékenységekhez ad elméleti háttértudást, amit – mint például a projektmenedzsment esetében is – itt a vállalatnál napi szinten gyakorlok. Nekem teljes mértékben azt hozta a képzés, amit vártam tőle, sőt, azonnal elkezdtem alkalmazni az új ismerteteket a napi gyakorlatban is. Azt szerettem volna elérni, hogy a látóköröm kiszélesedjék, hogy ne csak a saját szűk, szakmai területem összefüggésében, de más aspektusban is látni tudjam a dolgokat, és ezek az elvárások mind teljesültek is.