Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

„A mozgás fél egészség” – GTK-s sikerek a Sportkihíváson

PDF letöltés Cikk nyomtatása E-mail

Miután a járvány újabb lezárásokat hozott ősszel, az NJE az őszi félévben rendkívüli Sportkihívást hirdetett hallgatói számára. Járdi Ádám, az NJE Sportközpont vezetője elmondta, nagyon nagy siker volt a kezdeményezés, hiszen 263 hallgató vett részt a kihíváson, akik összesen több mint 20 ezer kilométert tettek meg futva vagy kerékpározva. A GTK hallgatói sem voltak restek, hanem versenybe szálltak az értékes nyereményekért. Karunk három hallgatója dobós helyezést is elért, akikkel körinterjúban beszélgettünk sportról, kihívásokról, valamint tanulmányaikra gyakorolt hatásokról.

 

Káplár Nikol, első évfolyamos gazdálkodási és menedzsment alapszakos duális hallgató, aki gyakorlatát a Mercedes-Benz Manufacturing Hungarynál tölti és a kerékpárosok között első helyezést szerzett 616,11 km megtételével.

Szeleczki Kinga, másodéves pénzügy és számvitel alapszakos hallgató, szintén kerékpározott. A női versenyzők között a virtuális dobogó második és harmadik fokán holtverseny alakult ki 233,42 km letekerésével.

Tánczos Réka Dzsenifer, harmadéves pénzügy és számvitel alapszakos hallgató, a futást választotta a kihívás során sportágának és harmadik helyezést ért el 46,34 km teljesítésével.


 

Ahogy az eredményeket néztem, rendkívül szoros verseny alakult ki az egyetem hallgatói között. Végig láttátok, hogy ki hány kilométert tett meg vagy ez rejtve volt előttetek? Kinek mi volt a motivációja a kihívás során?

Nikol: Végig láttuk, hogy ki hány kilométert tett meg, mivel minden héten kiposztálták Neptun kód alapján a Facebookra. Szerintem nagyon jó ötlet volt, mivel engem ez rendkívül motivált és sarkalt arra, hogy minél több kilométer számot tudhassak magam mögött.

Kinga: Igen, valóban szoros verseny alakult ki, hiszen mindenki bravúrosan teljesített. Meg is szeretném ragadni az alkalmat, hogy innen is gratuláljak mindenkinek, mert elismerésre méltóan szerepeltek a versenyen! Nyilvános volt számunkra a program állása, mivel az egyetem Sportközpontja a Facebook oldalán hétről hétre közzétette a hallgatók teljesített távjait. Számomra egyébként ez is motiváló volt, hogy tudtam követni folyamatosan az állást. Elsősorban a félév teljesítése érdekében kezdtem bele a programba, aztán motiváltak a számok és a győzelem reményében még több kilométert szerettem volna teljesíteni.

Dzseni: Számomra nagyon motiváló volt látni hétről hétre, hogy jelenleg hanyadik helyen állok. Ha láttam, hogy valaki megelőzött, akkor elmentem futni, hogy tartsam a pozíciómat. Illetve az okos órám nagy segítséget nyújtott abban, hogy minden nap emlékeztetett a mozgásra.

 

Hogyan értesültetek a Sportkihívásról és milyen hosszú volt maga a verseny? Hány hónap alatt tekertétek, futottátok le ezt a rengeteg kilométert?

Nikol: A testnevelő órákon értesültem erről a versenyről és nem is volt kérdés számomra, hogy részt vegyek rajta. 12 hetünk volt teljesíteni a távot, viszont én pár hét elteltével kezdtem csak neki a kihívásnak.

Kinga: A félév kezdetekor minden hallgató egy tájékoztatón vett részt, ahol értesültünk arról, hogy ilyen lehetőségünk is van teljesíteni a tantárgyat az ideiglenes oktatásnak megfelelően. Amíg a jelenléti oktatás zajlott, én minden héten bejártam a testnevelés órára, vele párhuzamosan a kerékpáros kilométereket is gyűjtögettem. Személy szerint én szeptemberben kezdtem el a kerékpározást, és október végére már szép számmal sikerült kilométereket teljesítenem.

Dzseni: Szeptemberben a testnevelés tájékoztató óráján hallottam róla először, és rögtön bele is vágtam a kerékpározással, majd a hónap végén elkezdtem futni. Tekerni mindig is szerettem, viszont a futással korábban nem ápoltam jó viszonyt. Így, hogy “rá voltam kényszerítve” muszáj volt teljesítenem a kiszabott 21 km-t. Mire lefutottam ezt a távot, teljesen megváltozott az álláspontom erről a sportról. Összességében másfél hónap alatt futottam le közel 50 km-t. Azóta is hetente többször futok.

 

Korábban is sportoltatok valamit, vagy ez a lehetőség indított el most titeket a mozgás felé?

Nikol: Igen, korábban is sportoltam: 6 évet jártam küzdősportra, ami leginkább a kitartásomat adta meg a dolgokhoz, majd félmaratont futottam, crossfitteztem és jelenleg egy sérülés miatt a kerékpározásra került a választásom.

Kinga: Versenyszerűen soha nem sportoltam, de mindig voltak időszakok, amikor valamilyen testmozgást végeztem. Sajnos a járvány miatt most nincs rá lehetőség, de konditerembe rendszeresen jártam mozogni, szabadidőmben rengeteget kerékpározok, hol egyedül, hol a barátaimmal, és futni is nagyon szeretek, amikor időm engedi a tanulás mellett. Úgy gondolom a sportolás nagyon fontos az ember életében, hiszen ’a mozgás fél egészség’.

Dzseni: Korábban csak bicikliztem, görkorcsolyáztam, konditerembe jártam, de ez a kihívás megszerettette velem a futást.

 

A járvány második hulláma sajnos ismét beszorított minket a négy fal közé, de a sportolást szabad téren továbbra sem tiltják. Hogyan érzitek, a tanulmányaitok során a mozgás segített titeket jobb eredményeket elérni a vizsgákon?

Nikol: A sportolás nagyban hozzásegített, hogy jobban menjen a tanulás, mivel kerékpározás közben tudok relaxálni.

Kinga: Egyértelműen igen! Nagyon szeretek sportolni, és valamilyen mozgásformát végezni. Feltölt energiával, és sokkal könnyebben tudok a tanulmányaimra is koncentrálni, ami az átlagomon is megmutatkozott.

Dzseni: Számomra abban segített, hogy egy hosszú, tanulással teli nap után ki tudtam kapcsolódni, és újult erővel gondoltam a következő nap kihívásaira.

 


A Kihívás ugyan most véget ért, de a sportolással, mozgassál kapcsolatban milyen további terveket fogalmaztatok meg magatokban?

Nikol: A sport számomra egy életforma. Az évek során beépült a mindennapjaimba. A következő kitűzött célom egyben letekerni 120 km-t, majd nyáron a Balatont 1 nap alatt körbe tekerni. Szerencsésnek mondhatom magam, mert 2019 nyarán pár nap alatt a barátaimmal ez már sikerült is.

Kinga: Mivel a mindennapjaim szerves részét képezi a sport, ezért a jövőben is nyilvánvalóan fogok a mozgással foglalkozni. Régi vágyam a Balaton körbetekerése. Sajnos eddig még nem volt erre alkalmam, de a versenynek köszönhetően még több motivációm lett, hogy ezt a tervemet is megvalósítsam.

Dzseni: A szintidőmet szeretném javítani, továbbá ha beköszönt a tavasz, az autót kerékpárra cserélem.


Ha újra tantermi oktatás lesz, hogyan fogjátok tudni beütemezni a sportolást és a mozgást az életetekbe?

Nikol: Mivel nem vagyok kecskeméti, így ha nem tudom esetleg megoldani, hogy ott legyen kerékpárom, akkor hétvégente fogok otthon tekerni.

Kinga: Szerencsére eddig is mindig sikerült ezt megoldani, tehát úgy gondolom ez nem lesz probléma. Az eddigi három félévem alatt tapasztaltam, hogy vannak napok, amikor kevesebb órám van, és általában a pénteki napjaink is szabadak, ráadásul a hétvége is adott, hogy időt lehessen szánni a sportolásra. Az embernek arra van ideje, amire szeretné.

Dzseni: Mivel közeli konditerembe jártam a járvány előtt, ezért szeretnék vissza menni, ha feloldják a korlátozásokat. Korábban szerettem a tanórák előtt bemenni és sportolni legalább egy órát.

 

Úgy tudom tavasszal is tervezi az egyetem, hogy újra meghirdeti a méltán sikeresnek mondható Sportkihívást. Tervezitek, hogy újra elindultok rajta?

Nikol: Természetesen szeretnék jelentkezni a következő sportkihívásra, amelyet az egyetem hirdet majd meg a következő félévben. Nem kérdés, hogy az utóbbi eredményem motiválni fog, és mint mindig törekszem majd a legjobbat kihozni magamból, ezáltal emelni a kilométer számot. Reméljük, ez a terv sikerülni is fog.

Kinga: Pontos elképzelésem még nincs róla, de előre láthatólag, ha az évet tekintve minden a terveim szerint alakul, és időm is engedni fogja, akkor szívesen részt vennék még egyszer a megmérettetésen. Ezúton is szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy részt vehettem, nagyon jól éreztem magam a verseny alatt. Mindenkinek jó egészséget kívánok!

Dzseni: Mindenképp szeretnék újra indulni, minél több kilométert teljesíteni!

 

Ez úton is köszönöm nektek, hogy vállaltátok a beszélgetést és további sikereket kívánok mind a sporthoz, mind pedig a tanulmányaitokhoz, az elért eredményeitekhez a Kar munkatársai nevében is szívből gratulálok!

 

 

Fotók:

1. HIRÖS.hu

2. Káplár Nikol

3. Szeleczki Kinga

4. Tánczos Réka Dzsenifer