Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Kar - Kecskemét

A szakértői döntés paradoxona


Korábban volt már szó a demokratikus többségi szavazás néhány paradoxonáról (link és link). Ha ilyen alapvető problémák merülnek fel a többségi szavazással, miért ne cserélnénk le valami másra? Bízzuk a döntéseket azokra, akik értenek hozzá! Vagy mégse?

Tovább

Cyberbullying, avagy az internet veszélyei

„Sajnálom, hogy meg akartad ölni magad. Legközelebb fejezd is be :)”. „Nincsenek barátaid, menj és öld meg magad hahaha” – ez csupán két, angliai példa az ún. cyberbullying-re, vagyis az internetes zaklatásra, amelynek leginkább a gyerekek vannak kitéve. Nem csak Nagy-Britanniában, de nálunk is. Ez korunk egyik legtöbbet emlegetett társadalmi problémája – és nem mellékesen sokkal súlyosabb, mint azt sokan elsőre gondolnánk: olykor vannak, akik akár öngyilkosságot is elkövetnek miatta.

Tovább

Történeti gazdaságetika: ilyen az anyai szeretet?

Egészen pontosan egy adott korban és ezen belül Franciaországban – de a következtetések azért valószínűleg általánosíthatóak. Maga a „történeti gazdaságetika” egyébként, miként a nevéből is sejthető, azzal foglalkozik, hogy milyen kapcsolat van történeti szempontból az etika és a közgazdaságtan között.

Tovább

Vezessük vagy uraljuk inkább az autónkat: USA v. EU

2017. elején az USA hatóságai minden felelősség alól tisztázták a Teslát. A vád az volt, hogy a Model S autó „automatavezérlésre” kapcsolva, miközben a vezető Harry Potter filmet nézett, halálos kimenetelű balesetet okozott. Az automatavezérlésű autó fejlesztésében világszerte hatalmas a verseny, ezért arra a kérdésre, hogy ki a felelős, a jogi válasz sem mellékes.

Tovább